Beogradski aerodrom spreman za Final Four

Očekuje se veliki promet na aerodromu u Beogradu zbog najvećeg evropskog klupskog takmičenje u košarci Final Four.

Datum / Date: 16.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Aerodrom Nikola Tesla Beograd spreman je za povećani obim saobraćaja tokom najvećeg evropskog klupskog takmičenja u košarci koje se od 18. do 20. maja održava u Beogradu.

Prve ekipe i ostali učesnici počinju da stižu u Beograd od danas specijalnim čarter letovima, a očekuje se i veliki broj navijača, zbog čega su pojačane mnoge redovne linije i uvedeni specijalni čarter letovi.

„Aerodrom Nikola Tesla Beograd je spreman za prihvat velikog broja aviona sa putnicima koji će između 16. i 21. doći na najveće klupsko košarkaško takmičenje u Evropi – Final Fpur, koje se održava u Beogradu. Očekujemo više od 50 vanrednih odnosno čarter letova sa igračima, navijačima i funkcionerima klubova“, izjavio je pre dva dana v.d. generalnog direktora aerodroma Saša Vlaisavljević.

U saopštenju koje je izdao aerodrom se navodi da su Turkish Airlines i Aeroflot najavili dolazak 12 širokotrupnih aviona Airbus A330-300 koji mogu da prevezu po 300 putnika.

Tim košarkaškog kluba Fenerbahče iz Istanbula, koji je jedan od četiri tima koji učestvuje u Final Four-u dolazi danas, 16. maja, u Beograd specijalnim letom Turkish Airlines-a TK 3507 planiranim za 11 časova. Oni će doputovati avionom Boeing 737-800NG. Sem toga, Turkish Airlines će danas na oba svoja redovna leta iz Istanbula ka Beogradu poslati Airbus A330.

Čarter letom KLJ1039 iz Kaunasa, danas će u Beograd stići i ekipa litvanskog Žalgirisa. Ovaj let obavlja litvanska čarter kompanija KlasAir avionom Boeing 737-500. Ekipa moskovskog tima CSKA dolazi redovnom linijom Aeroflota iz Moskve SU2798, a tom prilikom će ruski prevoznik u Beograd poslati veliki Airbus A330. Real Madrid će večeras stići u Beograd čarter letom Iberije IB2840, avionom Airbus A319.

U četvrtak, 17. maja beogradski aerodrom dočekuje veliki broj čarter letova sa navijačima. Samo će iz Istanbula sleteti šest aviona, pet sa aerodroma Ataturk i jedan sa aerodroma Sabiha Gukčen. Turkish Airlines će oba svoja dnevna redovna leta ka Beogradu obavljati avionimma A330 tokom trajanja turnira, a pored toga uvešće i čarter letove (dva u četvrtak i čak četiri u petak). Pegasus Airlines i AtlasGlobal nisu uveli čarter letove, ali su pojačali redovan saobraćaj ubacivanjem dodatnih letova u četvrtak. Dan kasnije iz Turske u Beograd stižu i čarteri aviokompanija SunExpress-a i Freebird Airlines-a.

Kapacitet na letovima ka Beogradu pojačaće u četvrtak i Lufthansa iz Minhena (LH1722, avion Airbus A321), Austrian iz Beča (OS773, avion Airbus A319) i Aegean iz Atine (A3976, avion Airbus A321) i Qatar Airways iz Dohe (QR231, avion Airbus A321).

Osim brojnih dodatnih letova u redovnom saobraćaju i desetine čarter letova, beogradski aerodrom očekuje i porast saobraćaja u generalnoj avijaciji. Očekuje se na desetine letova manjih, privatnih aviona, ali podataka o ovim letovima nema.

Najveći promet se očekuje u petak, 18. maja kada je zvanično i prvi dan takmičenja. Samo tog dana će iz Istanbula prema Beogradu poleteti čak 11 ili 12 aviona. Najavljena su i dva čarter leta sa navijačima iz Litvanije, a mogu se očekivati i drugi čarteri kojih trenutno nema u rasporedu.

Podjednako gust saobraćaj se očekuje i po završetku turnira 20. maja kao i u narednih dan ili dva.

Procene su da će Beograd tokom Final Four-a posetiti preko 15.000 gostiju, koji će u najvećoj meri doputovati avionima. Takmičenje se održava u Štark Areni, a na njemu će učestvovati Žalgiris (Kaunas, Litvanija), CSKA (Moskva, Rusija), Fenerbahče (Istanbul, Turska) i Real Madrid (Madrid, Španija). Generalni sponzor takmičenja je aviokompanija Turkish Airlines.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije