British Airways i Lufthansa suspendovali letove za Kairo zbog straha od terorizma

Zbog povećanog rizika od terorističkog napada u avio saobraćaju, British Airways i Lufthansa suspendovali letove od/do Kaira.

Datum / Date: 21.07.2019.

Autor / Author: Aviatica

British Airways je suspendovao letove od/do Kaira na sedam dana zbog straha od terorističkog napada. Letovi su suspendovani od subote, 20. jula pod izgovorom postojanja rizika od terorističkog napada.

„Redovno pratimo bezbednosnu situaciju na svim aerodromima na koje letimo. Letove iz Kaira smo suspendovali kao meru opreza sve dok ne dobijemo novu procenu bezbednosne situacije“, navedeno je u zvaničnom saopštenju kompanije.

Nemačka Lufthansa je sledila ovaj primer, ali je ukinula letove samo na jedan dan i već danas se očekuje da će ponovo početi sa letovima.

Putnici su besni zbog ovog iznenadnog otkazivanja letova. Egipćani se takođe ljute, tvrdeći da se na ovaj način urušava ugled i imidž njihov zemlje koja je veoma značajna turistička destinacija.

Međutim, Britancima je u petak od Ministarstva inostranih poslova stiglo upozorenje da izbegavaju putovanje u Egipat zbog pogoršane bezbednosne situacije.

„Postoji pojačan rizik od tererostičkog napada u avio-saobraćaju. Preduzimaju se dodatne bezbednosne mere na svim letovima iz Egipta ka Velikoj Britaniji“, navedeno je u zvaničnom upozorenju.

Egipat je već duže vreme na spisku rizičnih destinacija, sa posebnim obaveštenjem turistima i strancima da izbegavaju Sinajsko poluostrvo. Nedavno je upozorenje prošireno i na odlazak u deltu Nila i u Šarm el Šeik (avionom).

Uprkos pojačanim merama bezbednosti na aerodromima, posebno na međunarodnom aerodromu u Kairu, u oktobru 2015. oboren je ruki putnički avion  Metrojeta usmrtivši preko 224 putnika i članova posade. U avion je podmetnuta bomba. Sledeće godine je avion Egypt Air-a na letu od Pariza do Kaira pao u Mediteransko more, a uzroci ove nesreće se još uvek ispituju uz postojanje sumnje da se takođe radi o terorističkom napadu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije