Germania: Biće snažna konkurencija, ali verujemo u uspeh

Tobias Somandin, prvi čovek Germanije u razgovoru za Travel Magazine priča o dolasku ove aviokompanije u Srbiju.

Datum / Date: 19.04.2017.

Autor / Author: Aviatica

Švajcarska avio-kompanija Germania je nedavno najavila novu liniju kojom će povezati Niš sa Cirihom što je izazvalo oduševljenje u Srbiji kako zbog činjenice da niški aerodrom postaje sve primamljiviji stranim avio-kompanijama tako isto i zbog nove veze sa Švajcarskom, gde decenijama živi veoma brojna srpska zajednica poreklom iz Južne Srbije.

TSO_1b

Tobias Somandin

Tobias Somandin je generalni direktor švajcarske aviokompanije Germania od njenog osnivanja 2014. godine do danas. Svoju karijeru je počeo prvo kao aviomehaničar, da bi ubrzo stekao zvanje diplomiranog inženjera vazduhoplovstva. Master poslovne administracije i diplomu iz međunarodnog menadžmenta stekao je 2010. na prestižnom ciriškom univerzitetu primenjenih nauka – Kalaidos. Ceo svoj radni vek proveo je u vazduhoplovstvu, prvo u SR Technics, potom u Belair-u i Air Berlinu, da bi na kraju uzeo učešće u osnivanju švajcarske Germanije.

Nova linija do Niša počinje 23. juna sa dva leta nedeljno, a putnici će moći da putuju po veoma povoljnim cenama uz tradicionalnu uslugu kakvu pruža aviokompanija Germania, još uvek malo poznata našim putnicima. Međutim, u evropskim okvirima, Germania je veoma poznat i prepoznatljiv brend iza koga se nalazi kvalitet usluge i dobre cene.

Srbiju je nedavno posetio i generalni direktor ove kompanije Tobias Somandin (vidi boks sa leve strane) i tom prilikom smo imali mogućnost da kratko razgovaramo sa njim i da ga zamolimo da čitaocima Travel Magazina i sajta Aviatica malo više približi kompaniju koju predstavlja.

> Intervju je objavljen u aprilskom izdanju Travel Magazina. Favicon - 16x16

Germania Flug AG je švajcarska aviokompanija sa bazom na ciriškom aerodromu. Postoji i Germania u Nemačkoj. U kakvom su odnosu ove dve aviokompanije?

U pitanju su sestrinske aviokompanije. Germania Flug AG je osnovana u Švajcarskoj kao zasebna aviokompanija ali u operativnom smislu mi radimo zajedno i sarađujemo veoma blisko sa našom sestrinskom kompanijom iz Nemačke. Mnoge naše usluge nam obezbeđuje nemačka Germania. Ova kompanija je na tržištu pristutna preko 30 godina, a 2014. je doneta odluka da se njeno poslovanje proširi i na Švajcarsku. Koristimo isti brend i identičan proizvod, što se pokazalo kao pun pogodak. Velika je prednost što možemo da koristimo poznati brend.

Da li posedujete sopstvenu flotu?

Da. Avioni koji lete iz naše baze u Švajcarskoj su upisani u švajcarski registar. Oni su svi u iznajmljeni, ili od nemačke Germanije ili od trećih kompanija. Mi koristimo tri aviona u našoj švajcarskoj bazi u Cirihu. Od toga imamo dva Airbus-a A319 sa 150 putničkih mesta i jedan Airbus A321 sa 215 putničkih mesta. Svi oni su sa jedinstvenom putničkom kabinom (jedna putna klasa).

Možete li nam malo više reći o švajcarskoj Germaniji? Kakva je to kompanija? Da li je to čarter prevoznik, da li letite samo do turističkih destinacija ili ste klasičan avio-prevoznik u redovnom saobraćaju?

Osnovani smo 2014. godine, kada smo morali da prođemo kroz proces ICAO sertifikacije i da steknemo takozvani AOC (operativnu dozvolu za obavljanje letova). Uspeli smo da završimo taj stresan i izazovan posao u kratkom vremenskom periodu i bili smo spremni za otpočinjanje saobraćaja u martu 2015. Od tada smo i zvanično švajcarski avio-prevoznik. U početku smo leteli čarter letove za dva glavna klijenta, ali smo ubrzo razgranali posao. Sada nudimo i serijske čarter letove ali imamo i redovan saobraćaj kao i povremene (ad-hoc) čartere.

csm_fluegebuchen_1300x500_a4335da88a

Kakve usluge Germania nudi svojim putnicima?

Germania je aviokompanija koja nudi putnicima pun spektar usluga i to po veoma povoljnim cenama. Cene koje mi imamo nam daju veliku prednost na tržištu. Oni što mi nudimo je pravo iskustvo putovanja avionom, onako kako je to nekada bilo i naši putnici to zaista cene. Naše cene karata uključuju besplatan predati prtljag (checked baggage) do 20kg težine. Na letovima putnicima nudimo besplatno snek i bezalkoholna pića dok na dužim letovima (preko 3 sata) nudimo tople obroke. Što se tiče zabave tokom leta imamo monitore iznad sedišta gde emitujemo filmove tokom leta, a u našim avionima putnicima su na raspolaganju i brojne novine i magazini.

Koji je vaš recept za uspeh s obzirom da imate tako pristupačne cene?

Germania Flug AG ima veoma dobro optimizovanu strukturu troškova koja nam omogućava da tržištu ponudimo pristupačne cene.

Vaša objava novog leta do Niša je privukla veliku pažnju javnosti. Zašto Niš? Da li ste analizirali potencijalne linije iz ovog grada?

Imamo veoma veliku srpsku zajednicu u Švajcarskoj. Sigurno je da smo uradili neophodne analize i da smatramo da ova linija ima veliki potencijal. Letovi do Niša će biti obavljani dva puta nedeljno petkom i ponedeljkom. Glavninu putnika činiće Srbi koji žive u Švajcarskoj i koji dolaze da posete svoje porodice i prijatlje. Ali mi predviđamo da će linija postati veoma popularna i među turistima, kako srpskim koji žele da posete Švajcarsku tako isto i švajcarskim koji mogu da se upoznaju sa prelepim gradom Nišom.

Nije li čudno da ste najavili ovu liniju samo nekoliko dana nakon što je SWISS pustio u prodaju identičnu liniju od Niša do Ciriha? Očekujete li oštru konkurenciju i ima li mesta za obe kompanije na ovoj ruti?

  Germania

Švajcarska Germania je sestrinska aviokompanija nemačke Germanije sa kojom deli isti brend i usluge i posluje na partnerskim principima. Nemačka Germania ima sedište u Berlinu. Poseduje 22 aviona i leti do pedesetak destinacija u regionu Evrope i Mediterana. Dve kompanije imaju zasebne flote, zaposlene i posebne međunarodne oznake i operativne dozvole.

Sigurno će biti snažne konkurencije, ali mi verujemo da obe kompanije mogu da naprave uspeh. Uvereni smo u uspeh naše linije, posebno zahvaljujući snažnim vezama sa našim partnerima koje imamo ovde u Srbiji i u Švajcarskoj, koji nam mnogo pomažu da promovišemo ovu liniju.

Recite nam nešto više o vašoj mreži linija. Postoji li mogućnost za uspostavljanje povezanih letova (konekcija) preko vašeg baznog aerodroma u Cirihu do trećih destinacija na primer?

Naš koncept nije mrežni, tj. mi poslujemo kao avio-kompanija koja omogućava prvenstveno direktna putovanja (point-to-point). Imamo veliki broj linija iz Ciriha, gde nam je baza, do turističkih destinacija u regionu Mediterana. Germania Flug AG takođe pokriva i nešto što se zove „etnički saobraćaj“, to su uglavnom rute ka Balkanu poput Prištine, Skoplja, Ohrida i evo sada i Niša, ali isto tako i Ankare i Bejruta.

Da li vidite još mogućnosti za razvoj u našem regionu? Postoji li mogućnost da uspostavite liniju do Beograda, možda?

Uvek istražujemo razne interesantne mogućnosti za dalji razvoj našeg poslovanja.

germania a19

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije