Potpredsednik avio-kompanije Hainan Airlines o liniji ka Beogradu

Potpredsednik aviokompanije Hainan Airlines za sajt Aviatica potvrdio uspostavljanje redovne linije između Pekinga i Beograda.

Datum / Date: 06.06.2017.

Autor / Author: Aviatica

(c) Las Vegas Review Journal

Kankun, 5. jun 2017. / Potpredsednik avio-kompanije Hainan Airlines Hou Wei potvrdio za naš sajt planove ove kompanije da uspostavi redovne letove između Pekinga i Beograda.

„Odluku smo doneli na neki način veoma kasno i to nakon što smo se sreli sa izabranim predsednikom Srbije (Aleksandar Vučić, tada premijer) koji nam je skrenuo pažnju na ovu ideju koju podržava i srpska Vlada. Zamoljeni smo tada od strane Vlade Srbije da otvorimo ovu novu liniju“, rekao je Wei za sajt Aviatica na godišnjoj skupštini IATA koja se trenutno održava u Kankunu.

Kako nam je potvrđeno Hainan u početku planira uspostavljanje direktne linije između Pekinga i Beograda sa sletanjem u Prag. Prvobitna ideja je da se letovi obavljaju dva puta nedeljno, počev od septembra i da na liniji bude angažovan avion Airbus A330.

Wei ističe da se još uvek vode razgovori sa dve vlade kako bi se obezbedili regulatorni uslovi za uspostavljanje nove linije, ali je dodao da se takođe mora pregovarati i sa češkom Vladom s obzirom da je planirano produženje postojeće linije Peking – Prag ka Beogradu.

Na pitanje da li će omogućiti prodaju karata i za segment između Praga i Beograda Wei nam je rekao da je to deo osnovne ideje i da se radi na tome. On se nada da će pravo takozvane pete slobode biti dodeljeno Hainan-u za ovu liniju.

Na liniji za Beograd ipak nećemo videti čuveni Dreamliner, mada, potpredsednik Hainan Airlines-a, tu mogućnost ne isključuje u nekoj kasnijoj fazi:

„Sve zavisi kakvi će biti početni rezultati, ali trenutno mogu jedino da potvrdim da je za novu liniju predviđen Airbus A330.“

Iako je u našem kratkom razgovoru zvučao optimistično po pitanju linije ka Beogradu, Hou Wei je na kraju bio uzdržan u oceni potencijala nove linije naglasivši veoma slabu prepoznatljivost Srbije u Kini.

„Moraćemo da radimo zajedno sa našim srpskim partnerima da to popravimo“, rekao je on.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije