IATA predstavila alatku za upozorenje na turbulencije

IATA predstavila novu alatku za praćenje turbulentnih zona i pomoć aviokompanijama da ih izbegnu.

Datum / Date: 19.12.2018.

Autor / Author: Aviatica

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja, IATA, je predstavila javnosti alatku za upozorenje na turbulencije – Turbulence Aware. Nova alatka je napravljena kako bi aviokompanijama olakšala planiranje ruta davanjem prognoze turbulentnih područja koja bi mogla na taj način da budu izbegnuta.

Do sada su se aviokompanije oslanjale na izveštaje pilota i vremenske prognoze kako bi smanjili uticaj turbulencija na avio operacije. Nova alatka ima izvesna ograničenja, a kao glavna mana navodi se nedostatak precizne i opšte prihvaćene skale turbulencija, već se njihov stepen određuje opisno na osnovu subjektivnog osećaja pilota, što može biti veoma neprecizno imajući u vidu da osećaj turbulencija zavisi od tipa aviona ali i od prethodnog iskustva samih pilota.

Turbulence Aware radi na principu prikupljanja podataka od svih aviokompanija koje učestvuju u ovom programu. Podaci se potom obrađuju i prikazuju u jedinstvenoj tabeli koja je dostupna svim korisnicima ove nove alatke.

Kao rezultat dobija se veoma precizna informacija u realnom vremenu, koja je pri tom i veoma detaljna i objektivna, što omogućava pilotima koji su na letu ili organizatorima saobraćaja koji su na zemlji da što bolje isplaniraju rutu kako bi putovanje bilo što bezbednije i udobnije za putnike.

Tvorci alatke ističu njen značaj u vremenu ozbiljnih klimatskih promena koje uzrokuju promene ustaljenih vremenskih obrazaca. Prve aviokompanije koje su potpisale ugovor za korišćenje alatke su Delta Air Lines, United Airlines i Aer Lingus, a interesovanje kompanija za učešće u programu je veliko.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije