IATA se protivi novim restriktivnim merama protiv elektronskih uređaja na letu

Početna|VESTI|Svet|IATA se protivi novim restriktivnim merama protiv elektronskih uređaja na letu

IATA se protivi novim restriktivnim merama protiv elektronskih uređaja na letu

IATA se protivi novim restriktivnim merama za unošenje elektronskih uređaja na pojedinim letovima i traži hitno rešenje.

IATA poziva vlade i vazduhoplovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da pod hitno pronađu alternativna rešenja za nedavno objavljene restriktivne mere za unošenje elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na pojedinim aerodromima na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

„Trenutne mere nisu prihvatljivo dugoročno rešenje. Njihova efikasnost je upitna čak i u kraćem vremenskom periodu. U isto vreme one stvaraju ogroman poremećaj na tržištu. Pozivamo sve vlade da rade zajedno sa avio industrijom i pronađu način da letenje učine sigurnim bez razdvajanja putnika od njihovih elektronskih uređaja“, rekao je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA.

On je rekao da putnici i aviokompanije sa punim pravom postavljaju neka pitanja. Kako je moguće da SAD i Velika Britanija ovom odlukom ne obuhvataju iste aerodroma? Zašto su laptop računari ok na nekim letovima, a na nekima ne, čak i sa istog aerodroma? Takođe se postavlja pitanje i efikasnosti skeniranja elektronskih uređaja. Trenutna situacija nije prihvatljiva i neće sačuvati neophodno poverenje putnika u avio saobraćaj. „Moramo pronaći bolje rešenje, a vlasti moraju delovati brzo“, rekao je Žunijak.