IATA se protivi novim restriktivnim merama protiv elektronskih uređaja na letu

IATA se protivi novim restriktivnim merama za unošenje elektronskih uređaja na pojedinim letovima i traži hitno rešenje.

Datum / Date: 29.03.2017.

Autor / Author: Aviatica

IATA poziva vlade i vazduhoplovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije da pod hitno pronađu alternativna rešenja za nedavno objavljene restriktivne mere za unošenje elektronskih uređaja u ručnom prtljagu na pojedinim aerodromima na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

„Trenutne mere nisu prihvatljivo dugoročno rešenje. Njihova efikasnost je upitna čak i u kraćem vremenskom periodu. U isto vreme one stvaraju ogroman poremećaj na tržištu. Pozivamo sve vlade da rade zajedno sa avio industrijom i pronađu način da letenje učine sigurnim bez razdvajanja putnika od njihovih elektronskih uređaja“, rekao je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA.

On je rekao da putnici i aviokompanije sa punim pravom postavljaju neka pitanja. Kako je moguće da SAD i Velika Britanija ovom odlukom ne obuhvataju iste aerodroma? Zašto su laptop računari ok na nekim letovima, a na nekima ne, čak i sa istog aerodroma? Takođe se postavlja pitanje i efikasnosti skeniranja elektronskih uređaja. Trenutna situacija nije prihvatljiva i neće sačuvati neophodno poverenje putnika u avio saobraćaj. „Moramo pronaći bolje rešenje, a vlasti moraju delovati brzo“, rekao je Žunijak.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije