Kadrovske promene u Air Serbiji

Davor Mišeljić, prvi pilot i operativac Air Serbije, koji je učestvovao u njenom nastanku napušta ovu kompaniju.

Datum / Date: 01.02.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia Facebook

Kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj i član izvršnog odbora Air Serbije napušta kompaniju u kojoj je od njenog nastanka u oktobru 2013.

Kako je Aviatica saznala Mišeljić se na odlazak odlučio još krajem prošle godine ali je doneta odluka da ostane dok mu se ne pronađe zamena.

cpt declan keller etihad air serbia

Novi izvršni direktor saobraćaja

O kapetanu Deklanu Keleru (desno) nema puno dostupnih podatka. Irac je poreklom i već desetak godina radi u Etihad Airways-u kao pilot – prvo na avionima Airbus A320, a potom i A330/340 familiji.

Tim povodom smo i uputili zvanično pitanje Air Serbiji još u decembru, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Kako saznajemo kapetana Davora Mišeljića, prvog pilota u kompaniji, zameniće kapetan Deklan Keler, koji je u Beograd stigao odmah posle novogodišnjih praznika iz Etihada Airways-a.

Izvršni direktor za saobraćaj ili engleski Chief Operations Officer (COO) je najvažnija operativna (saobraćajna) funkcija u jednoj avio-kompaniji.

Druge kadrovske promene

Osim Mišeljića, Air Serbiju je u oktobru prošle godine napustila i direktorka marketinga Ana Botsikas, dok je iz još uvek nepoznatog razloga smenjena direktorka kadrovske službe (HR) Aleksandra Dutina. Ona je premeštena na nižu poziciju, a na njenom mestu se trenutno nalazi vršilac dužnosti. Smena je obavljena i na poziciji generalnog komercijalnog menadžera, gde je umesto dosadašnjeg kadra čijim radom rukovodstvo nije bilo zadovoljno postavljen Veljko Ristić koji je prethodno radio kao menadžer za elektronsku prodaju.

Nadzorni odbor Air Serbije ostaće i bez dva člana. Do druge polovine godine odlaze Džejms Hogan (James Hogan) i Džejms Rigni (James Rigney), Etihadov izvršni dvojac koji je nedavno najavio odlazak iz kompanije i povlačenje sa svih pozicija u upravnim i drugim odborima unutar Etihad Airways Partners (EAP) grupe što uključuje i upravni odbor Air Serbije.

U samoj kompaniji ali i u vazduhoplovnoj javnosti u Srbiji sve su jači glasovi koji ukazuju na skori odlazak i prvog čoveka Air Serbije Daneta Kondića. Njegovim radom su trenutno svi nezadovoljni, a kako Aviatica saznaje on bi sa te pozicije mogao da se povuče najkasnije do kraja marta ili početkom aprila. Posle pojavljivanja glasina da će Dane Kondić biti smenjen sa pozicije generalnog direktora (CEO) Air Serbije pitali smo našeg nacionalnog avio-prevoznika za potvrdu informacije, ali ni nakon više od mesec dana nismo dobili odgovor.

Činjenica je da su kadrovske promene u samom vrhu kompanije počele. Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz Air Serbije koji niže želeo da mu otkrijemo identitet ovo je tek početak i u narednom periodu možemo očekivati nove odlaske. Srednji menadžement je veoma nezadovoljan posebno nakon nedavnog smanjenja plata. Podsećamo da je Air Serbia kažnjena od strane Poverenika za informacije od javnog značaja Favicon - 16x16 zbog skrivanja podataka o broju zaposlenih i visini primanja.

Foto: Dane Kondić, generalni direktor Air Serbije i Siniša Mali, njegov potencijalni naslednik, (c) Bill Carey

Foto: Dane Kondić, generalni direktor Air Serbije i Siniša Mali, njegov potencijalni naslednik, (c) Bill Carey

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije