Kineska HNA Grupa vlasnik Hainan Airlines-a proglasila bankrot

Početna|VESTI|Biznis|Kineska HNA Grupa vlasnik Hainan Airlines-a proglasila bankrot

Kineska HNA Grupa vlasnik Hainan Airlines-a proglasila bankrot

Pred sudom u pokrajini Hajnan zatražen bankrot HNA Grupe, u čijem vlasništvu je i aviokompanija Hainan Airlines.

Objavljeno:31. 1. 2021.|17:09Autor: Tagovi:, , , , , |

Kreditori i investitori jednog od najvećih kineskih i svetskih konglomerata, HNA Grupe, zatražili su proglašenje bankrota pred pokrajinskim sudom kineske pokrajine Hajnan.

Ova grupacija koja je među deset najvećih svetskih konglomerata sa preko 290.000 zaposlenih i vlasništvom u 2.300 svetskih kompanija ima dug od skoro 65 milijardi evra.

HNA Grupa je između ostalih vlasnik udela u kompaniji Hainan Airlines, ali će ova kompanija uprkos bankrotu nastaviti da posluje uoubičajeno, pišu svetski mediji.

HNA Grupa poseduje manjinski paket akciji i u portugalskoj aviokompanija TAP Air Portugal, Hong Kong Airlines, Africa World Airlines, Azul Brazilian Airlines, Comar, MyCargo Airlines i Virgin Australia. Sve ove kompanije raspolažu sa flotom od oko 900 aviona.

Grupa je suvlasnik i svetski poznatog hotelskog lanca NH Group ali i nemačke Deutshe Bank-e.

Hainan Airlines, koja se smatra najvećom aviokompanijom kojom upravlja HNA Grupa preko svoje ćerke kompanije HNA Aviation, je bila u pregovorima sa srpskom vladom pre nekoliko godina o uspostavljanju redovnog saobraćaja između Kine i Beograda.

Kako je tom prilikom, a na godišnjoj skupštini IATA održanoj u Kankunu u junu 2017,  za naš portal izjavio potpredsednik kompanije Hainan Airlines, Hou Wei, doneta je odluka da se uspostavi linija između Pekinga i Beograda na osnovu molbe Vlade Srbije.

Linija između Pekinga i Beograda uspostavljena je već u septembru iste godine tako što je linija od Pekinga do Praga produžena do Beograda. Zbog veoma slabog interesovanja putnika, linija je ukinuta u novembru 2018.