LOT naručio još tri Dreamliner-a 787-9

Poljska aviokompanija LOT je saopštila da je preko lizing kompanije naručila još tri potpuno nova Boeing-ova aviona Dreamliner 787-9.

Datum / Date: 26.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

LOT Polish Airlines je saopštio da je naručio još tri aviona Boeing 787-9 (Dreamliner). Sa ovom narudžbinom LOT će do 2019. raspolagati sa ukupno 15 Dreamlinera, od kojih je osam 787-8, koji su već u floti, jedan 787-9 koji je stigao u martu u Varšavu i još šest koji se očekuju do kraja 2019.

Nova tri aviona su naručena od lizing kompanije Avolon Aerospace Leasing Limited i biće isporučena LOT-u direktno iz Boeing-ove fabrike u Sijetlu. Prema planu najma dva aviona će biti isporučena u maju 2019, a jedan u oktobru iste godine. Zakup aviona je urađen na period od 12 godina.

„Novi avioni znače nove konekcije. Zadovoljni smo što ćemo zahvaljujući ovom ugovoru za nabavku novih aviona moći da razvijamo našu mrežu linija u rekordnom roku. Trenutno održavamo 13 direktnih dugolinijskih letova, a sa svakom novom mašinom imaćemo mogućnost da otvorimo jednu ili dve nove linije“, izjavio je Adrian Kubicki, PR aviokompanije LOT.

Ova kompanija do sada ima ugovor za četiri velika Dreamliner-a (787-9), od kojih je jedan već isporučen u aprilu i sada je angažovan na najprometnijim linijama između Varšave i Čikaga i Toronta. Sledeći koji bude stigao u flotu će leteti na liniji od Varšave do Njujorka (JFK) kao i na pojedinim letovima do Seula.

Flota LOT-a raste velikom brzinom. U toku su pregovori za ugovor o nabavci još tri usko i širokotrupna aviona, a očekuje se i isporuka šest Boeing-a 737 MAX 8 i pet od šest naručenih Embraer-a 195.

Sa svakim novim avionom LOT zapošljava i nove radnike. Jedan novi Dreamliner zahteva prijem 15 kapetana i 10 kopilota kao i oko 100 novih članova posade. LOT trenutno preveze 6,8 miliona putnika godišnje koristeći flotu od 54 aviona, a sa novim avionima broj prevezenih putnika narašće na 10,5 miliona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije