Magla odlaže sletanje na Teslu

Zbog guste magle otežano sletetanje aviona na beogradski aerodrom Nikola Tesla. Dva aviona Air Serbije kruže iznad Srema.

Datum / Date: 06.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu Nikola Tesla se od jutros otežano odvija zbog veoma guste magle.

Otkazan je jedan let (TAROM iz Bukurešta), nekoliko letova je imalo manja kašnjenja u dolasku, a trenutno se iznad Srbije nalazi nekoliko aviona koji kruže i čekaju da se magla raziđe kako bi mogli da slete.

Iznad Srema dva aviona ATR Air Serbije kruže već više od sat vremena. Avion na letu iz Beča se zadesio iznad Pećinaca i sada kruži iznad ovog mesta od 10.30, dok je avion iz Zagreba otprilike od istog vremena na kruženju nedaleko od Sremske Mitrovice.

Avion Transavije je nakon kraćeg kruženja iznad Zrenjanina odleteo na alternativni aerodrom u Sofiju. Dva aviona Montenegro Airlines-a, na linijama iz Podgorice i Tivta nisu još uvek poletela iz Crne Gore.

U zoni beogradskog aerodroma trenutna vidljivost je 140m, što je ispod granice za aktiviranje procedura sletanja prema kategoriji IIIb. Aerodrom ima opremu za sletanje aviona i po ovako gustoj magli, ali je osim tog uslova potrebno i da avioni imaju odgovarajuću opremu. Čak i tada na kapetanu je odluka da li će sleteti ili će pronaći neko alternativno rešenje.

Svi avioni Air Serbije A319 na linijama iz Tel Aviva, Podgorice i Ciriha su sleteli normalno kao i avioni Qatar Airways-a iz Dohe, Tunisair-a iz Tunisa, Wizz Air-a iz Geteborga i kargo avion Boeing 747 Silk Air-a.

NAJNOVIJA INFORMACIJA (12.20) – Magla se povlači, vidljivost je sada 260m. Dva aviona Air Serbije su prekinuli kruženje i sleteli na aerodrom.

Saopštenje Aerodroma Nikola Tesla Beograd

Aerodrom Nikola Tesla Beograd neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj jer raspolaže Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti. Ovo praktično znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Od jutros je zabeleženo kašnjenje 5, od ukupno 101 leta koliko ih je za danas predviđeno. Let avio-kompanije Transavia iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

Podsećamo i da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija, i na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

Sve informacije o redu letenja u realnom vremenu putnici mogu pronaći na našoj internet prezentaciji, www.beg.aero ili putem Službe Info centra, putem broja telefona 011 209 4444.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije