Najpopularnija letovališta u Meksiku

Meksiko je, suprotno mišljenju mnogih bezbedan, a Kankun nije jedina turistička destinacija. Pogledajte gde sve možete na brčkanje

Datum / Date: 12.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Puerto Vallarta Travel

Izlazeći sa jedne strane na toplo Karipsko more, a sa druge na hladan i nemiran Pacifik, Meksiko je idealna destinacija za sve ljubitelja plaža.

Na pomen ove zemlje prve asocijacije su tekila, marijači, vulkani, piramide i, naravno, Kankun, jedno od najpoznatijih letovališta na svetu.

Do njega se najlakše i dolazi iz Evrope jer mnoge svetske aviokompanije održavaju redovne linije, a cena aviokarata su u odnosu na ostale meksičke destinacije prilično povoljne. Kankun nije jedino mesto u Meksiku gde se možete okupati u toplom moru i uživati u čarima leta.

Realizovan zahvaljujući saradnji sa aviokompanijom Aeromexico.

Zbog svog položaja između Pacifika i Kariba kao i zbog tropske klime koja mu daje ujednačene i visoke temperature tokom cele godine, Meksiko je idealna destinacija za letnji odmor na način na koji su to Evropljani navikli, s tim da ga možete posetiti kad god to poželite. U Meksiko se najlakše stiže aviokompanijom Aeromexico koja direktnim letovima povezuje glavni grad Sijudad Meksiko (MEX) sa Parizom, Amsterdamom i Madridom u Evropi. Najjeftinija povratna karta sa svim taksama na ovim relacijama košta oko 600 evra, a za polaske iz Beograda možete koristiti letove aviokompanije Air France, koja je partnerska kompanija Aeromexica sa kojom je zajedno članica Sky Team alijanse.

Pogledajte naš pregled najpoznatijih meksičkih gradova za odmor na moru.

Kankun (Cancún)

Bilo bi nepravedno da nabrajanje meksičkih letovališta ne počnemo od Kankuna, koga godišnje poseti preko šest miliona turista. Ovo zmijsko gnezdo, što je značenje njegovog imena na majanskom, zapravo je gnezdo američkih turista…i krokodila. Smešten je na severoistočnom špicu poluostrva Jukatan, na obali Karipskog mora, nedaleko od mesta gde ono prelazi u Meksički zaliv.

Foto: Cancun – Wikimedia / Dronepicr

Odmah uz obalu se nalaze brojne plitke lagune koje su stanište krokodila, pa se turistima savetuje priličan oprez kada se šetaju glavnom ulicom u dugačkom hotelskom naselju duž obale. Kankun je poznat po prelepim plažama od belog peska, toplom moru i veoma gostoljubivom i veselom stanovništvu. On je centar luksuznog i kongresnog turizma ali ga posećuju i turisti sa plićim džepom i mladi željni ludog noćnog provoda.

Majanska rivijera (Riviera Maya)

Odmah južno od Kankuna nalazi se poznata Majanska rivijera (Riviera Maya), odnosno niz od desetak gradova i ribarskih sela, koja su u poslednje vreme postala veoma popularna letovališta.  Među njima su najpoznatija Playa del Carmen (Plaja del Karmen) i Tulum. Ova dva mesta su posebno popularna među mlađom, američkom hipsterskom populacijom. Ne krasi ih luksuz kao Kankun, ali zato nude pravo uživanje u drvenim barovima na prelepim plažama.

Foto: Tulum – Pixabay/Walkerssk

Žurke se ovde protežu iz noći u dan, pa opet u sledeću noć i tako u krug bez prestanka. Tulum je posebno omiljen kod avanturista i mladih kojima je potreban aktivan odmor. Cela obala je rezervat biosfere i izuzetna eko destinacija. U zaleđu se nalaze brojna majanska arheološka nalazišta, a svetski poznata Čičen Ica je na samo dva sata vožnje od Tuluma.

Kozumel (Isla de Cozumel)

Zvuči neobično, ali Meksiko ima i svoje pravo rajsko, karipsko ostrvo. U pitanju je Kozumel (Isla Cozumel), koje administrativno pripada Majanskoj rivijeri, ali ga mi izdvajamo jer zaslužuju posebno poglavlje. Ostrvo Kozumel je zaista tipičan karipski raj sa najlepšim plažama u Meksiku i najčistijim morem. Topla voda zapljuskuje beličasti pesak, a visoke palme prave dobru ladovinu.

Foto: Isla de Cozumel – Pixabay

U zaleđu su brojni kvalitetni hoteli, golf tereni i vrhunski restorani. Ostrvo je sve popularnije, ali zbog nešto viših cena nije postalo žrtvom masovnog turizma kao obližnji Kankun, pa je sačuvalo svoj mir koji za turiste nema cenu. Idealna je destinacija za skuba dajving i ronjenje, a uz njegove obale često pristaju veliki kruzeri.

Puerto Valjarta (Puerto Vallarta)

Foto: Puerto Vallarta Travel

Najpoznatije letovalište na pacifičkoj obali je Puerto Valjarta (Puerto Vallarta). Ovaj grad u državi Halisko (Jalisco) preoteo je titulu mondenskog centra od Akapulka koji je postao veoma nebezbedan. Puerto Valjarta je izuzetno miran i bezbedan grad u kome svoje utočište nalaze brojni turisti. Postao je veoma popularna vikend i praznična destinacija za Meksikance, a blizina Gvadalahare (Guadalajara) drugog po veličini grada u zemlji je tome značajno doprinela. Stanovnici glavnog grada Sijudad Meksika su se takođe prebacili sa nebezbdenih plaža Akapulka na veoma mirne i tolerante plaže Puerta Valjarte.

Foto: Puerto Vallarta Travel

Ovaj grad osim turista posećuju i američki lovci na jeftine nekretnine pa su njegovi stanovnici često penzioneri iz Kalifornije ili kanadske Viktorije. Veliki broj uređenih plaža, okean idealan za surfovanje ali i brojni restorani i klubovi privlače i znatan broj mladih. Česte su žurke na plažama. Puerto Valjarta je postala i omiljena gay destinacija. Zajedno sa Gvadalaharom ovaj grad je centar zabave meksičkih homoseksualaca. Čitav kvart simpatično nazvan Zona Romantica pripada njima, ali uvek ima mesta za sve ljude željne dobrog provoda i druženja.

Los Kabos (Los Cabos)

Foto: Los Cabos Travel

Još jedna pacifička destinacija koja je poslednjih decenija lansirana u sam vrh popularnosti je Los Kabos (Los Cabos). To je opština na krajnjem špicu tankog i dugog Kalifornijskog poluostrva u kojoj se nalaze dva grada: Kabo San Lukas (Cabo San Lucas) i San Hoze del Kabo (San Jose del Cabo). Duž magistrale duge 30-tak kilometara koja povezuje ova dva mesta načičkani su hoteli. Ceo region lokalci i turisti zovu jednostavno Kabo (Cabo) ili Los Kabos (Los Cabos).

Foto: Jedna od retkih plaža gde je moguće kupanje / Los Cabos Travel

Iako je omiljena destinacija turista treba znati da je kupanje ovde moguće tek na nekoliko posebno obeleženih plaža. Pacifik koji okružuje obalu je veoma dubok što stvara snažne i veoma opasne talase. Zato je Kabo raj za najhrabrije surfere. Pejzaž pulupustinjske i suve obale je zadivljujući i zastrašujući u isto vreme. Oštre i strme stene koje štrče iz mora praveći lukove poznate su kao El Arko (El Arco). Ova stenovita formacija je glavna atrakcija.

Mazatlan (Mazatlán)

Još jedno pacifičko letovalište je Mazatlan u državi Sinaloa. Grad sa skoro pola miliona stanovnika krase dugačke, prostrane i pre svega lepe plaže pa je privlačan velikom broju lokalnog stanovništva. Amerikanci ga, za divno čudo, još nisu otkrili, pa ako želite da doživite pravo meksičko iskustvo van uobičajenih turističkih zamki, pravac Mazatlan. Nalazi se na severnom povratniku (Rakova obratnica) kao i Los Kabos koji je odmah prekoputa tankog Kalifornijskog zaliva.

Foto: Mazatlan Travel

Pošto je severnije od ostalih destinacija i skoro van tropskog pojasa, klima mu je nešto umerenija i utoliko i prijatnija. Iako je veliki, sačuvao je atmosferu malog grada. Arhitektura je tipična kolonijalna, sa starim raznobojnim kućama i kaldrmisanim ulicama. U okolini grada se nalazi etno atrakcija Meksika – Pueblos Magicos de Sinaloa, odnosno magična sela. Čak sedam sela i malih gradova, tipičnih za Sinalou je zaštićeno zbog svog istorijskog značaja. I druge države imaju svoja magična (etno) sela.

Puerto Eskondido (Puerto Escondido)

Pomalo skrajnut, na pacifičkoj obali savezne države Oaksaka (Oaxaca) Puerto Eskondido (Puerto Escondido) je pravi tropski raj. Ovaj mali grad za meksičke uslove nije tako jednostavno posetiti kao prethodne turističke centre. Daleko je. Od Sijudad Meksika će vam biti potrebno 10 sati vožnje kroz veoma opasne delove države Gerero (preko Akapulka) ili više od 12 časova preko Pueble i grada Oaksaka. U Puerto Eskondidu postoji mali aerodrom na koji sleće nekoliko meksičkih low-cost aviokompanija, ali ne i najveća nacionalna koja bi ga povezala dalje sa svetom. Ko se uputi tamo može da očekuje prelepe peščane plaže, palme, sunce i vrhunsku lokalnu kuhinju.

Foto: Puerto Escondido Travel

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije