Uvek svetlucava Kopakabana

Teško je naći mesto koje ima toliko stapajućih nijansi neba, mora i peska kao što je to Kopakabana, jedna od najlepših plaža na svetu.

Datum / Date: 06.11.2020.

Autor / Author: Aviatica

Možda i najpoznatija plaža na svetu, brazilska Kopakabana, je neprekinuti niz uživanja obasjanih svetlošću toplog sunca koju odbija providna i nemirna površina Atlantskog okeana.

Ova plaža, duga pet kilometara nikada ne spava. Ona je simbol svakodnevnice veselih Karioka, stanovnika Rija, jednog od najlepših gradova sveta.

Reportaža je realizovana u sklopu medijske saradnje sa aviokompanijom Air France. Aviatica duguje zahvalnost predstavništvima ove kompanije u Budimpešti, Zagrebu i Beogradu bez kojih ovo putovanje ne bi bilo moguće

Visoko Sunce daje ovoj plaži neobične boje. I more i nebo i pesak imaju brojne različite nijanse, a kada se tome doda šareniš svih mogućih različitosti na obali, onda je jasno zašto se ova plaža na jeziku Kečua, jednog od brojnih plemena Inka, naziva „Svetlucavim mestom“.

Neobičan je put nastanka današnjeg naziva. Sve je poteklo od crkve posvećene Devici Mariji koja je sagrađena na obalama jezera Titikaka u Boliviji. Zbog svoje boje, lokalno stanovništvo je ovo mesto nazvalo Copa Caguana što bi značilo svetlucavo (sjajno) mesto, a potom je i crkvica sagrađena pored nazvana Devicom od Kopa Kaguane, na španskom jeziku često izgovarano kao Devica od Kopakabane.

Foto: Dragan Nikolić / Geographica

U znak zahvalnosti Devici od Kopakabane koja ga je spasla u jednog od pomorskih bitaka kod današnje plaže, kapetan španske galije je podigao kapelu, repliku bolivijske crkvice na jezeru Titikaka. Ubrzo je kraj oko kapele počeo da se naziva Copacabana.

Foto: Dragan Nikolić / Geographica

Do 1892. Kopakabana je bila tek zabačeno predgrađe velikog i moćnog Rija. Od grada su je delile neprohodne visoke planine, pa je kopanje tunela ka kvartu Botafogo omogućilo da se Rio velikom brzinom proširi i duž peščane plaže na otvorenom Atlantiku.

Foto: Dragan Nikolić / Geographica

Danas je uz more sve vreme avenija Atlantica. Dok se na plaži zabavljaju stanovnici Rija i brojni turisti, talasi udaraju u obalu ne dajući joj da bilo kada spava. Ovde se i u pola noći igraju odbojka i fudbal na pesku, prave žurke i zabave, a posebna je priča u vreme čuvenog Karnevala, dočeka Nove godine ili gej prajda, kada na stotine hiljada ljudi igra i po ceo dan i noć.

Foto: Dragan Nikolić / Geographica

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije