Uzbudljivi Sao Paulo četvrti je najveći grad na svetu

Sao Paulo, najveći grad Amerike je uzbudljiv i kosmopolitski odraz savremenog i urbanog brazilskog društva.

Datum / Date: 14.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić

Na visoravni koja je smeštena na oko 800 metara iznad nivoa mora u okviru planinskog lanca Sera do Mar što u prevodu sa portugalskog znači Planina uz more, nalazi se najveći grad Brazila i cele Amerike i četvrti najveći grad na svetu.

Pre pola milenijuma na tom mestu se nije nalazilo ništa osim prašume, tipične brazilske kišne šume, poznate kao Mate Atlantica.

Južno odatle smešteno je na stotine jezera, pa bi se ovaj pejzaž gledan iz vazduha mogao lako zameniti za Finsku, da nije toliko brdovit i prošaran hlebovcem, sekvojama, palmama i ukrašen orhidejama u hiljadama boja.

Reportaža je realizovana u okviru medijske saradnje sa kompanijom Air France. Aviatica duguje zahvalnost predstavništvima ove kompanije u Budimpešti, Zagrebu i Beogradu bez kojih ovo putovanje ne bi bilo moguće

Portugalski doseljenici su se po prvi put iskrcali na obalama današnjeg Brazila 1500. godine, a pola veka kasnije sa prvim guvernatorom nove kolonije stigla je i velika grupa jezuitskih misionara čiji je zadatak bio širenje hrišćanstva i osnivanje novih naselja.

Odmah posle jezuitske škole u Salvadoru, koji je u to vreme bio sedište guvernatora, jezuiti osnivaju crkvu-brvnaru  sa školom na mestu današnjeg Sao Paula.

Oko crkvice čiji je krov bio pokriven palminim lišćem nije bilo ničega osim šuma, ali su ubrzo za jezuitima stigli i prvi naseljenici. Od 25. januara 1554. kada je održana misa kojom su svečano otvorene crkva i škola pa do danas, naselje je poraslo toliko da je četvrto po broju stanovnika na svetu.

Sa 21,6 miliona stanovnika, Sao Paulo se nalazi iz Tokija, Delhija i Šangaja i prvi je grad na oba američka kontinenta. Iako nikada nije bio glavni grad Brazila u smislu prestonice ili mesta gde je smeštena administracija, Sao Paulo jeste glavni grad ove mnogoljudne i velike zemlje u smislu privredne snage i značaja.

Foto: D. Nikolić

Tokom prva tri veka koja je obeležila vladavina Portugala, u Brazil je doseljeno na milione robova iz Afrike, a potom sa osnivanjem nezavisnog Brazila i ukidanjem ropstva, ova je zemlja postala popularna za doseljenike iz celog sveta.

Kao najveći grad, Sao Paulo je tako privukao i najveći broj doseljenika, pa se on danas smatra jednim od najkosmopolitskijih gradova na svetu u kome žive izuzetno brojne zajednice Arapa (mahom iz Libana), Italijana, Kineza, Japanaca, Korejaca, Nemaca, Rusa.

U šali kažu za Sao Paulo da je grad gde se može jesti bolja pica nego u Italiji ili bolji suši nego u Japanu. Ogroman i raznovrstan grad kakav je, Sao Paulo je i dalje veliki mamac za Brazilce iz provincije.

Foto: D. Nikolić

O veličini grada svedoče i brojni vidikovci na visokim poslovnim zgradama sa kojih se pruža pogled na beskonačan niz solitera u svim smerovima, kao i neobičan vid javnog prevoza. Kako je saobraćaj često veoma zakrčen, bogatiji stanovnici Sao Paula, koji sebe zovu Paulistanosima (paulistano), vole da koriste helikoptere. Oko 500 helidroma se nalazi po celom gradu, a više helikopterskih taksi kompanija obavlja uslužni prevoz putnika na poslovne sastanke, u šoping centre, na rekreaciju koja je veoma popularna ili do najbližih plaža u Santosu i okolini.

Kada dođu vikendi ili praznici autoput od Sao Paula do Santosa bude zakrčen vozilima. Kolone su često duž celog puta, od jednog grada do drugog, pa putovanje na ovoj razdaljini od 70-tak kilometara zna da potraja i više od dva sata.

Foto: Rekreacija u parku Iburapuera / D. Nikolić

Sao Paulo često ostane zapostavljen i zaobiđen među stranim turistima koji u Brazilu najviše vole da posete Rio de Žaneiro, a potpom Iguacu vodopade. Betonska džungla od grada, koja pri tom nema nijednu svetski poznatu znamenitost ostane po strani, mada to sigurno ne zaslužuje. U ovom gradu nikada nije dosadno. On živi jedan veoma dinamičan ali staložen život u kome ima mesta za svakoga.

Osim prelepog istorijskog centra grada, koga krase velelepne palate i stare visoke zgrade; neboderi su ovde građeni još s početka prošlog veka, turisti će sasvim sigurno uživati u njegovim raskošnim parkovima, odličnim muzejima, restoranima svetskog kvaliteta i neobičnim četvrtima poput hipsterske Vile Madalena.

Istorijski centar

Foto: D. Nikolić

Najbolje je početi obilazak grada od mesta gde je on i nastao. Pátio de Colégio je replika istorijske zgrade koja se nalazila na mestu gde su jezuiti podigli drvenu crkvu. Ova se zgrada urušila pošto je bila napuštena skoro dva veka sve do 1954. kada je na četristogodišnjicu osnivanja grada obnovljena. U njoj je danas smešten muzej sa istorijskom i etno postavkom.

Nedaleko odatle je i moderna nulta tačka grada – Katedrala Sé sa prostranim trgom ukrašenim kraljevskim palmama i tropskim smokvama. Neogotička građevina, s početka XX veka nema veliki umetnički ili istorijski značaj, ali dominira svojom lepotom i visokim tornjevima.

Foto: D. Nikolić

U samom centru grada nalaze se i brojni neboderi u art deko stilu sa čijih se krovnih terasa pruža spektakularan pogled na grad. Najpopularniji su Banespa, zgrada u kojoj je sedište državne banke i koja podseća na njujorški Empire State Building. Nedaleko odatle je i Edificio (zgrada) Martineli, dok je malo dalje kod Trga Republike Edificio Italia, zgrada za koju kažu da ima ubedljivo najbolji pogled na grad.

Avenida Paulista

Foto: D. Nikolić

Sušta suprotnost istorijskom centru, Avenida Paulista, udaljena nekoliko kilometara odatle, predstavlja poslovni kvart. To je zapravo jedna veoma dugačka i široka avenija duž koje se nalaze stotine poslovnih nebodera i luksuznih zgrada u čijim prizemljima su skupocene prodavnice i restorani. Ulica je prepuna japija i skockanih službenika, koji u vreme ručka pohrle u luksuzne tržne centre. U ovoj aveniji se nalazi jedan od najlepših parkova u gradu – Trianon. Iako deluje da je mali, pošto je uglavljen u jedan blok između džinovskih solitera, ovaj je park prava oaza i raj. To je raskošan tropski park sa rastinjem kakvo je u okolnim prašumama.

Foto: D. Nikolić

Preko puta parka je moderna umetnička galerija poznata pod imenom Muzej umetnosti Sao Paula (MASP). Neobična i lepa brutalistična građevina krije jednu od najvrednijih i najimpresivnijih umetničkih kolekcija u Južnoj Americi. Slike Rembranta, El Greka, Goje, Velaskeza, Monea, Sezana, Tuluz-Lotreka, Van Goga, Šagala, Pikasa, Modiljanija deo su stalne kolekcije koja je veoma neobično prikazana. U ovoj zgradi ne postoje prostorije i hodnici, sve je jedan jedinstven prostor, a slike su poređane na staklenim panelima između kojih se posetioci kreću kao kroz jedan providni lavirint uživajući u umetnosti na veoma prisan način.

Vila Madalena

Foto: D. Nikolić

Udaljena i brdovita četvrt poznata je kao hipsterski raj. Postala je poznata po grafiti umetnicima koji su od njenih kuća, garaža i ograda napravili uzbudljiv muzej na otvorenom. Brojni svetski i brazilski street-art umetnici ostavili su svoj trag u ovom kvartu. Nakon uživajanja u šetnji i razgledanju šarenih murala i grafita posetioci odlaze u fensi restorane i kafanice gde se služi veganska ili fjužn kuhinja, mada i za ljubitelje tradicionalnog brazilskog roštilja (churrasco) uvek ima dovoljno mesta.

Kobra i Airton Sena

Foto: D. Nikolić

Jedan od najvećih street art umetnika današnjice poznat pod pseudonimom Kobra oslikao je metalna vrata od garaže u ovom kvartu. Ovaj umetnik je postao poznat kada je uradio čuvene murale posvećene Letnjim Olimpijskim igrama u Riju 2016. Još jedan njegov poznati rad se nalazi na kraju Avenide Paulista, na putu ka Vili Madalena. Na praznom zidu višespratnice Kobra je uradio omaž legendi Brazila, vozaču Formule 1, Airtonu Seni, koji je tragično nastradao u Imoli 1994. ostavivši naciju u velikoj žalosti.

U Sao Paulu se nalazi i Muzej fudbala koji je najpopularniji sport u Brazilu. Tu su i česte modne revije i veoma snažna i avangardna modna scena, a noćni provod je baš onakav kakav i priliči jednom od najvećih gradova na svetu.

Ovaj grad nikako ne treba preskočiti kada se planira poseta Brazilu. On je veoma uzbudljiv i dinamičan i kao nijedan drugi daje prikaz savremenog urbanog života Brazila.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije