Nemačka uvela nova pravila za putovanja

Potvrda o vakcinaciji, stečenom imunitetu ili negativnom testu na Covid-19 obavezni za sve putnike od/do i preko Nemačke.

Datum / Date: 30.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Pixabay

Od 24. novembra 2021. na snagu su stupile nove mere za javni saobraćaj uključujući i putovanja avionom.

Svi putnici moraju da poseduju jednu potvrdu o vakcinaciji ili stečenom imunitetu posle preležane bolesti ili negativan test na Covid-19.

Ovo pravilo se odnosi na sve putnike koji putuju avionom iz Nemačke, dolaze u ovo zemlju ili tranzitiraju preko nje na putu ka nekoj trećoj državi.

Za putnike u tranzitu ova odluka važi samo za one starije od 12 godine, dok za putnike od/do Nemačke biće primenjiva na sve starije od 6 godina.

Vakcinisani putnici mogu da poseduju bilo kakvu potvrdu o vakcinaciji (štampanu ili u telefonu) sa bar-kodom, koja potvrđuje da su u potpunosti vakcinisani nekom od vakcina koje su priznate u Namačkoj: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili Johnson&Johnson.

Potvrda o imunizaciji je zapravo potvrda da je putnik preležao Covid-19. Ona može biti digitalna ili štampana i prihvata se PCR, LAMP ili TMA test kao dokaz ukoliko je od sticanja imuniteta prošlo najmanje 28 dana i ne više od šest meseci.

Putnici koji ne poseduju nijednu od ove dve potvrde, moraju da poseduju negativan test na Covid-19. Prihvataju se svi testovi: antigenski, PCR, LAMP ili TMA koji su urađeni u ovlašćenim laboratorijama. Testovi ne smeju biti stariji od 72 sata, odnosno 48 sati u slučaju antigenskog testa u slučajevima putovanja u Nemačku ili tranzita, dok je za putnike koji odlaze iz Nemačke potrebno da budu ne stariji od 48 sati, odnosno 24 sata kod antigenskog testa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije