Norwegian se vraća na evropsko tržište

Objavljen plan restruktuiranja Norwegian-a predviđa povratak na evropske linije, a među destinacijama su i Beograd i Priština.

Datum / Date: 14.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Norwegian

Norwegian je predstavio javnosti plan za oporavak kompanije. U saopštenju norveške aviokompanije navodi se da će saobraćaj ponovo uspostaviti sa evropskim destinacijama.

Interkontinentalnih, dugolinijskih letova neće biti, a flota bi tokom ove godine bila sastavljena od 50 uskotrupnih aviona, sa planom da se sledeće godine broj aviona u saobraćaju poveća na 70.

Upravni odbor Norwegian-a je u kratkim crtama danas predstavio pojednostavljen poslovni plan koji usmerava razvoj kompanije ka njenim početnim idejama. U kompaniji su uvereni da je plan održiv i da će dovesti do stvaranje stabilne kompanije koja može da privuče investitore i da nastavi da služi svojim putnicima.

Prema planu, Norwegian će se obratiti investitorima i izdaće seriju obveznica vrednosti od 590 miliona evra kako bi povećao kapital i obezbedio održivi razvoj.

Mreža linija će ubuduće sadržati destinacije u Norveškoj, nordijskim zemljama i Evropi, a prema ažuriranom redu letenja za letnju sezonu 2021. i Beograd će se ponovo naći u mreži linija.

Norwegian je prošle godine prekinuo saobraćaj prvo zbog pandemije koronavirusa i restriktivnih mera koje su bile na snazi, a nedugo nakon pokušaja obnove od jula 2020. i zbog nesolventnosti.

Ova je kompanija zatražila pomoć od norveške vlade ali je nije obezbedila, zbog čega je pokrenut stečajni postupak i sudska zaštita od poverilaca pred sudom u Irskoj gde je većina aviona ove kompanije registrovana.

Saobraćaj kompanije je gotovo u potpunosti obustavljen, a celokupna flota je prizemljena, sa izuzetkom šest uskotrupnih aviona kojima je u početku obavljan saobraćaj do šest domaćih destinacija u Norveškoj. Do danas je saobraćaj uspostavljen ka ukupno 15 norveških gradova i do dve destinacije u Danskoj (Alborg i Kopenhagen).

Pred kraj godine, skupština akcionara je odobrila plan restruktuiranja, čiji nacrt je danas i zvanično predstavljen javnosti. Ostaje još da se vidi koje će sve destinacije biti zadržane i kako će se odvijati saobraćaj.

Povratak u Beograd i region

Prema preliminarnom redu letenja od 29. marta i početka letnjeg reda letenja, Norwegian će leteti iz Osla i do još 30-tak gradova u Evropi među kojima su i Beograd, Priština i Budimpešta u našem regionu. Od aprila do juna biće povezano još više gradova, a među njima su i Burgas, Varna, Pula, Split, Dubrovnik, Tirana i Sarajevo.

Od aprila su planirani i direktni letovi između Stokholma i Beograda. Novost je i pokretanje većeg broja direktnih linija iz Helsinkija, pa su tako u planu i direktni letovi od glavnog grada Finske do Budimpešte, Burgasa, Dubrovnika, Splita i Tivta.

Direktne letove iz Kopnehagena, Norwegian će od aprila obavljati i ka Budimpešti, Burgasu, Varni, Dubrovniku i Splitu.

Linija Oslo Gardermoen (OSL) – Beograd (BEG) planirana je već od 3. marta sa tri nedeljna leta, a tokom juna i jula biće dodat i četvrti let.

Letovi od Stokholma (STO) do Beograda (BEG) planirani su od 2. aprila sa jednim letom nedeljno, osim u junu, julu i avgustu kada su planirana dva leta.

Foto: Norwegian

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije