Odložena prva isporuka novog Airbus-ovog aviona A320neo

Nemačka Lufthansa će u januaru postati prvi operater koji će koristi novi Airbus-ov avion A320neo.

Datum / Date: 04.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

Airbus je odložio za nekoliko dana isporuku svog prvog aviona A320neo. Ovaj avion je krajem oktobra dobio sve neophodne dozvole za ulazak u redovan saobraćaj, a prvi primerak ovog aviona je trebalo da uđe u flotu Qatar Airwaysa do kraja prošle godine.

Katarska avio kompanija je trebalo da bude zabeležena u istoriji kao prvi korisnik novog modela aviona A320neo, ali je ova kompanija bila nezadovoljna performansama ugrađenih Pratt & Whitney motora i tražila je korekciju. Avion koji je trebalo da bude prvi sada je vraćen u hangar i čeka se da čuveni proizvođač motora uradi tražene modifikacije.

Zato će drugi avion sa trake biti isporučen kao prvi i to nemačkom avio prevozniku Lufthansa. Ova isporuka je trebalo da bude relaizovana krajem decembra, ali je na zahte v Airbusa neznatno pomerena na sam početak januara.

Nema precizne informacije kada će tačno avion ući u flotu Lufthanse čime bi ovaj prevoznik postao i zvanično prvi operater novog modela aviona, ali se očekuje da bi se to moglo u narednih nekoliko dana.

A320neo je nije zapravo novi model aviona. To je klasičan Airbusov A320, ali sa značajnim modifikacijama od kojih je najavažnija promena motora. Osim novih motora, neo avione odlikuju i neka manja poboljšanja aerodinamičnosti, novi uvećani krilni završeci (vingleti). Avioni su dobili i drugačije kabine, sa većim pregradama za prtljag i novim sistemom za cirkulaciju vazduha, a značajno poboljšanje je postignuto kod težine aviona, što će doprineti njegovoj efikasnosti uz manju potrošnju goriva i smanjenoj emisiji štetnih gasova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije