Otvaranje novog istanbulskog aerodroma pomereno za april

Treći put se pomera kompletno otvaranje novog istanbulskog aerodroma.

Datum / Date: 05.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: iGA

Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Grand Airport – IGA) nije otvoren 3. marta kako je bilo prethodno planirano.

Aerodrom je napravljen prema projektu koji će mu, kada sve faze izgradnje budu gotove kroz nekoliko godina, doneti titulu najvećeg aerodroma na svetu.

Svečano ga je otvorio predsednik Turske Erdogan (Erdo’an) na Dan Republike 28. novembra 2018. To je bilo simbolično otvaranje pošto je aerodrom 31. decembra počeo da prima prve avione, ali u ograničenom kapacitetu. Tada su pokrenute avio operacije domaće aviokompanije Turkish Airlines-a ka 17 destinacija, većinom u domaćem saobraćaju i najavljeno da će svi ostali letovi biti prebačeni sa aerodroma Ataturk (IST) od 3. marta.

Zvaničnici su sada izjavili da „kompletno preuzimanje saobraćaja od starog aerodroma još uvek nije spremno i da se zbog toga otvaranje novog aerodroma u celosti pomera za 5. april“.

Tog dana u 3 sata biće započet postupni transfer letova uz napomenu da će oba aerodroma tog dana raditi sa smanjenim kapacitetom sa samo 70 letova na sat, o čemu su obaveštene sve aviokompanije čiji se transfer na novi aerodrom očekuje.

Kako bi obeležili početak rada novog aerodroma, Turci će na njemu organizovati specijalnu aerodromsku konferenciju od 18. do 20. juna.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije