Počinju stroga ograničenja putovanja

Pojedine zemlje Evrope zatvaraju granice za strance, prekida se avio-saobraćaj, uvodi se obavezan karantin...

Datum / Date: 14.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Sve veći broj evropskih zemalja u strahu od širenja koronavirusa zatvara svoje granice za sve strance. Slovačka, Češka, Danska, Poljska i Ukrajina su prve zemlje u Evropi koje će zatvoriti svoje granice.

U Srbiji je na snazi odluka kojom se zabranjuje ulazak u zemlju osobama koje dolaze iz ugroženih područja: cela Italija i ceo Iran, kao i delovi Kine (provincija Hubej), delovi Južne Koreje (grad Tegu (Daegu)  i severni delovi provincije Kjonsan (Gyeongsang) i kanton Tičino u južnoj Švajcarskoj, na granici sa Italijom. Na teritoriji Kosova i Metohije, juče su registrovana prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Zbog toga su tamošnje lokalne vlasti izdale zabranu avio-saobraćaja sa prištinskog aerodroma, koja stupa na snagu 16. marta u ponoć. Drugih ograničenja za sada u Srbiji nema.

Zemlja koja je među prvima uvela stroge zabrane je Izrael. Tamo je još 9. marta doneta odluka o uvođenju karantina za svakoga ko ulazi u zemlju. Kuvajt je prvi uveo totalni prekid avio-saobraćaja, što je prizemljilo nacionalnu avio-kompaniju Kuwait Airways.

Crna Gora, koja još uvek nema nijedan registrovani slučaj zaraze, preduzela je stroge mere koje uključuju zatvaranje granica prema susednim zemljama, zatvaranje luka. Uvedena je zabrana putovanja u ugrožena područja koja obuhvata Italiju, Francusku, Nemačku, Švajcarsku, Dansku i Sloveniju.

Ograničenja kretanja se uvode i drugde širom sveta. Pakistan je zatvorio svoje kopnene granice i ograničio avio-saobraćaj. Oman je suspendovao izdavanje turističkih viza na mesec dana. Indija je suspendovala važenje turističkih viza do 15. aprila i uvela obavezan karantin za sve svoje građane koji se vraćaju u zemlju iz svih ugroženih područja. Tajland je pooštrio ulazak u zemlju i uveo vize za sve zemlje koje su ranije mogle bez viza da ulaze u Tajland.

Slovačka

Prva evropska zemlja koja je zatvorila svoje granice je Slovačka, koja je to uradila još pre dva dana, 12. marta. Ova zemlja je istog trenutka zatvorila svoja tri međunarodna aerodroma (Bratislava, Košice i Poprad) za saobraćaj. Ryanair je otkazao letove između Niša i Bratislave.

Danska

Danska danas, 14. marta u podne zatvara svoje granice koje će ostati zatvorene sve do 16. aprila. Odluka znači da se obustavlja kompletan putnički saobraćaj. Aerodrom u Kopenhagenu je izdao saopštenje da od podneva neće u Dansku pustiti nijednog stranog državljanina.

Poljska

Poljska će od nedelje, 15. marta na dve nedelje u potpunosti zatvoriti svoje granice za strance. Državljani Poljske koji se u narednom periodu budu vraćali u zemlju biće smešteni u dvonedeljni karantin.

Zbog zabrane ulaska strancima u Poljsku, tamošnja nacionalna avio-kompanija LOT objavila je da na deset dana u potpunosti obustavlja avio-saobraćaj kako iz poljskih gradova tako isto i iz Budimpešte gde ima bazu.

Svi letovi ove kompanije se obustavljaju od nedelje, pa će tako i letovi na liniji između Varšave i Beograda biti suspendovani na deset dana.

Češka

Češka dvosmerno zatvara svoje granice. Svi državljani Češke kao i stranci sa boravištem u ovoj zemlji, neće moći da napuste Češku od 16. marta, dok će u isto vreme svim strancima i nerezidentima biti uskraćen ulazak u ovu zemlju. Turisti i stranci koji su se zadesili u Češkoj moći će da napuste ovu zemlju. Državljani susednih zemalja i Česi koji žive u susednim zemljama Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj i Poljskoj, u krugu od 50 km, a rade u Češkoj, mogu i dalje da uđu u zemlju zbog posla, ali samo sopstvenim kolima. Kompletan autobuski i železnički saobraćaj se obustavlja.

Ukrajina

Počev od 15. marta Ukrajina će u potpunosti zatvoriti svoje granice i onemogućiti svim strancima da ulaze u zemlju. Zabrana ulaska će trajati dve nedelje. U tom periodu, biće otvoreni samo pojedini granični prelazi preko kojih će državljani Ukrajine koji su u inostranstvu moći da se vrate kući. Na ovim prelazima biće uspostavljeni specijalni medicinski kontrolni punktovi na kojima će se svima koji žele da uđu radit brzi testovi na koronavirus, koji će odmah pokazivati rezultate.

SAD

Sjedinjene Američke Države su uvele strogu zabranu ulaska u zemlju državljanima Šengenskih zemalja. Zabrana je stupila na snagu u ponoć po istočno-američkom vremenu. Zbog te zabrane avio-kompanije koje održavaju linije između Evrope i SAD su obustavile veliki broj letova. Zadržani su samo pojedini letovi u veoma ograničenom kapacitetu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije