Letovi između SAD i Šengena samo u ograničenom režimu

Nove mere američkih vazduhoplovnih vlasti unele su totalnu zabunu u javnosti i gotovo izazvali ekonomski rat sa Evropom.

Datum / Date: 13.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: American Airlines

Iako su američke vlasti najavile zabranu letova između SAD i zemalja Šengena u Evropi, avio-kompanije nastavljaju sa letenjem na ovoj ruti.

Nije baš najjasnije kako je do ove zabune došlo, ali nakon delimičnog razjašnjenja situacije, avio-kompanije su najavile nastavak saobraćaja uz izvesna ograničenja. Ispostavilo se da se odluka o zabrani letova, zapravo odnosi na zabranu ulaska državljanima šengenskih zemalja u SAD.

Air France nastavlja sa letovima

Air France je tako najavio da će od 14. do 28. marta leteti regularno na linijama ka Atlanti, Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Njujorku (JFK), San Francisku i Vašingtonu. U ovoj fazi Air France očekuje od američkih vlasti pojašnjenje o mogućnosti nastavka usluga ka Majamiju, Bostonu i Hjustonu.

Ova kompanija je saopštila da zajedno sa svojim partnerima, avio-kompanijama KLM, Delta Air Lines i Virgin Atlantic radi na donošenju plana za nastavak letova ka SAD i nakon 28. marta.

Norwegian se bori za opstanak

Norveški avio-prevoznik, Norwegian, koji se i pre izbijanja krize sa koronavirusom nalazio u veoma teškoj situaciji, saopštio je da bi ga zabrana letova ka SAD mogla koštati opstanka. Ovi letovi stvaraju preko petine prihoda kompanije koja se već duže vreme nalazi u programu restruktuiranja i svaki im je cent profita vredan kao suvo zlato.

Lufthansa Grupa redukuje letove

Sve avio-kompanije Lufthansa Grupe nastavljaju sa letovima ka SAD, ali uz brojne redukcije i čvršće međusobno povezivanje i usklađivanje tako redukovanih redova letenja.

Objavljen je i specijalan red letenja koji će važiti od 14. marta. Prema tom planu, Austrian će leteti od Beča (VIE) do Čikaga (ORD), Lufthansa od Frankfurta (FRA) do Čikaga (ORD) i Njujorka (EWR), SWISS od Ciriha (ZRH) do Čikaga (ORD) i Njujorka (EWR), a Brussels Airlines od Brisela (BRU) do Vašingtona (IAD).

Svi ostali letovi ova četiri avio-prevoznika će biti privremeno suspendovani do daljnjeg. Putnici koji lete ka drugim američkim gradovima će to moći da urade preko pomenutih gradova u saradnji sa američkom partnerskom avio-kompanijom United Airlines.

Američki državljani se vraćaju iz Evrope

Svi američki državljani koji se nalaze u Evropi, Iranu ili Kini, moći će da se vrate u zemlju samo preko 11 aerodroma koji su određeni kao mesto ulaska.

Još uvek nisu poznate sve mere i procedure koje su propisane za ulazak u SAD, samo se zna da ova naredba stupa na snagu u petak, 13. marta u 23.59 po američkom istočnom vremenu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije