Pratimo: Prekid avio-saobraćaja

Aktuelan pregled svih otkazanih letova, obustave saobraćaja i vanrednih mera koje propisuju avio-kompanije.

Datum / Date: 17.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qantas

Sa širenjem epidemije kornavirusa i proglašenjem pandemije, avio-saobraćaj se našao u drugom velikom problemu. Prvo su letovi otkazivani zbog drastičnog pada tražnje, a sada je razlog i zatvaranje sve više granica i zabrana putovanja.


Komentar: Avio saobraćaj u najvećoj krizi u novijoj istoriji


Na ovoj stranici možete pratiti sve aktuelne prekide u avio-saobraćaju, kako kod nas u Srbiji i regionu, tako isto i u svetu. Ovu stranicu ćemo ažurirati redovno, kako se situacija bude menjala.

Kanadska aviokompanija Westjet je donela odluku da od 22. marta uveče suspenduje kompletan međunarodni avio-saobraćaj na period od mesec dana.

Aviokompanija Brussels Airlines (SN) obustavlja sve letove od 21. marta do 19. aprila. Tokom ove nedelje, letovi će biti sukcesivno ukidani sve do potpune obustave planirane za subotu, 21. mart. Brussels Airlines je deo Lufthansa Grupe i članica je Star Alliance. Generalni direktor kompanije je izjavio da u ovoj kompaniji već rade na planu za nastavak poslovanja od 20. aprila.

Air Serbia je danas, 17. marta 2020. otkazala 43 leta sa beogradskog aerodroma i dva leta sa niškog aerodroma. Letovi sa aerodroma „Morava“ se ne obavljaju već nekoliko dana. Naš nacionalni avio-prevoznik će danas obaviti samo devet letova prema informacijama iz aktuelnog reda letenja beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“.

Aviokompanija LATAM (LA) iz Čilea i Brazila, je saopštila da će smanjiti za 70 posto broj letova u međunarodnom saobraćaju, kako bi smanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom. Iako Latinska Amerika još uvek nije pogođena epidemijom kao Evropa i Severna Amerika, ove mere se preduzimaju kako bi se ograničilo širenje virusa.

Aviokompanija Air France-KLM, u okviru koje posluju dva avio-prevoznika: Air France (AF, Francuska) i KLM (KL, Holandija), saopštila je da planira u narednim danima otkazivanje od 75 do 90 posto svih svojih letova. Air France će prizemljiti kompletnu flotu aviona Airbus A380, dok će KLM prizemljiti Boeing 747. Air France održava redovnu liniju od Pariza (CDG) do Beograda, koja bi u redovnom režimo trebalo da bude svakodnevna, ali je sada zbog krize sa koronavirusom redukovana na samo nekoliko polazaka tokom nedelje.

Aviokompanija Ryanair je otkazala sve letove ka Italiji i Španiji, ali je saopštila da ako se eskalacija u Evropi, koja je trenutno centar epidemije, moraće da otkaže i do 80 posto letova u aprilu, pa čak i maju. Iz ove kompanije su takođe izjavili da postoji rizik od potpuno obustave letova.

Austrijska avio-kompanija, Austrian Airlines (OS) saopštila je da obustavlja kompletan saobraćaj od srede, 18. marta 2020. Saobraćaj se obustavlja na 10 dana, do 28. marta. Svi putnici koji imaju karte za otkazane letove mogu da ih besplatno promene, ali u kompaniji mole da se prvo jave putnici koji su imali letove u narednih sedam dana. Zbog preopterećenja u broju zahteva za kontakt sa aviokompanijom, njen sajt je u više navrata krahirao juče tokom dana, kada je saopštena obustava saobraćaja

Ryanair-ova ćerka kompanija Lauda (OE) sa bazom u Beču, objavila je da prestaje sa letovima do 9. aprila.

Aviokompanija AirBaltic iz Letonije, obustavila je kompletan redovan saobraćaj nakon odluke letonske vlade da se suspenduje avio-saobraćaj. Ova kompanija je prestala sa letovima, 17. marta i objavila je da neće leteti sve do 14. aprila 2020. Osim letova iz Letonije, AirBaltic je obustavio i saobraćaj iz svojih baza u Talinu (Estonija) i Vilnjusu (Litvanija).

Aviokompanija SAS-Scandinavian, koja ima funkciju zajedničkog nacionalnog avio-prevoznika Danske, Švedske i Norveške, saopštila je da obustavlja većinu letova. Prema informacijama na sajtu ove kompanije, navodi se da će samo jedan let u domaćem saobraćaju, unutar Danske obavljati danska podružnica ove kompanije, dok će svi ostali letovi biti obustavljeni do daljnjeg.

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines, je prestao sa letovima u potpunosti, počev od ponedeljka, 16. marta. Ova kompanija je održavala redovne letove između Tivta i Podgorice u Crnoj Gori i Beograda. Crna Gora je jedina zemlja u Evropi koja nema nijedan registrovan slučaj koronavirusa Covid-19, ali su vlasti donele stroge uredbe kako bi se sprečilo da se zaraza proširi i na ovu zemlju.

Nakon odluke Vlade Poljske da se suspenduje avio-saobraćaj i zatvore granice Poljske za ulazak stranaca, poljska aviokompanija LOT je prekinula sve avio-operacije i otkazala sve letove u periodu od 15. do 28. marta 2020. LOT je osim letova iz Poljske, obustavio i sve letove iz Mađarske, sa aerodroma u Budimpešti gde ima svoju operativnu bazu. LOT je obavljao dva leta dnevno na liniji Varšava – Beograd.

Češka nacionalna aviokompanija Czech Airlines (ČSA) među prvima je suspendovala kompletan avio-saobraćaja. Još, 13. marta 2020. nakon uredbe češke vlade o zatvaranju granica, donela je odluku da obustavi kompletan saobraćaj sa praškog aerodroma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije