Prizemljen SSJ100 u Rusiji

Zbog uočenog neobičnog zamora materijala u repnoj sekciji ruskog putničkog aviona naređeno njegovo prizemljenje.

Datum / Date: 26.12.2016.

Autor / Author: Aviatica

Ruske vazduhoplovne vlasti, Rosaviatsia, naredile su prizemljenje aviona Sukhoi Superjet SSJ100 koji lete u Rusiji. Prilikom redovne kontrole jednog od aviona Rosaviatsia je uočila tragove zamora materijala na neidentifikovanim delovima repne sekcije aviona. Ovakvi problemi su tipični za letelice pri kraju veka trajanja.

Rosaviatsia je zahtevala prizemljenje ovog tipa aviona kako bi se proverilo da li slični problemi postoje i na drugim avionima koji su tek nekoliko godina u saobraćaju.

U saopštenju za javnost povodom ovog događaja Sukhoi je naveo da „uočeni problem u repnoj sekciji ne može da izazove avionsku nesreću, ali da bi svi avioni ipak trebalo da budu provereni“.

Odmah nakon obaveštenja vazduhoplovnih vlasti ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot otkazao je 21 let koji je bio planiran ovim tipom aviona. Prema informacijama koje je objavila novinska agencija RIA Novosti Aeroflot je prizemljio samo šest od 30 aviona, dok je IrAero prizemljio jedan od tri aviona ovog tipa.

Aeroflot je u svom saopštenju naveo da je otakazao letove avionom Sukhoi Superjet zbog „tehničkih razloga“.

SSJ100 je ruski avion proizveden od strane Sukhoi-a i uz saradnju sa Airbus-om i drugim svetskim proizvođačima aviona. To je avion sa oko 100 putničkih mesta za regionalni i kratkolinijski saobraćaj. U redovnom saobaćaju je od aprila 2011.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije