Ryanair naručio 75 aviona 737MAX

Posle 20 meseci od prizemljenja aviona 737MAX, Boeing je od Ryanair-a primio narudžbinu za čak 75 letelica sa ovom oznakom.

Datum / Date: 03.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing / Ryanair

Ryanair i Boeing su na danas održanoj konferenciji za medije saopštili da su postigli dogovor o nabavci čak 75 aviona modela 737MAX. To je prva porudžbina ovog modela aviona nakon 20 meseci od dve fatalne nesreće i njegovog prizemljenja širom sveta.

Detalji pogodbe nisu saopšteni, ali je procenjena vrednost od 22 milijarde dolara s tim da mediji nagađaju da je Ryanair uspeo da postigne izuzetno povoljnu cenu, tj. da dobije do sada neviđene popuste za nabavku aviona.

Ryanair već sada ima naručenih 135 aviona 737MAX, a početak njihove isporuke odložen je zbog prizemljenja aviona sve dok se ponovo ne obezbede dozvole. Američke vazduhoplovne vlasti, FAA, su nedavno izdale neophodnu dozvolu ovom modelu aviona, a ovih će dana to učiniti i Evropa i Brazil, pa se očekuje vrlo skori povratak ovog modela u komercijalnu upotrebu. Isporuka Ryanair-u će takođe početi uskoro, a javnost je prilično iznenađena postignutim dogovorom za nabavku dodatnih letelica.

Tako će Ryanair-ova flota ukupno brojati 210 MAX aviona za koje je njegov generalni direktor Majkl O’Liri izjavio na današnjoj konferenciji da je najprovereniji i najviše ispitani avion današnjice. Mediji su se posebno zainteresovali za činjenicu da Ryanair u svojim zvaničnim komunikacijama nije pomenuo zvaničan naziv ovog Boeingovog aviona – 737 MAX već da je umesto toga koristio ime koje mu je sam dodelio pre nekoliko meseci – 737-8200.

Prvi letovi MAX-a najavljeni su od strane American Airlines-a za 29. decembar, a ova je kompanija upravo završila sa promotivnim letom na kome su se osim direktora kompanije našli i brojni američki novinari. Prvi letovi MAX-a u Evropi se očekuju tek početkom naredne godine, kada bi i Ryanair napokon počeo da ga koristi za svoje redovne linije. Prema novom planu isporuke irski lowcost prevoznik će u prvoj polovini 2021. ukupno primiti 30 aviona 737 MAX ili 737-8200 već kako ko više želi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije