Sad je i zvanično – Etihad Airways odlazi iz Srbije

Aviokompanija Etihad Airways donela odluku o ukidanju leta od Abu Dabija do Beograda i povlačenju iz Srbije.

Datum / Date: 28.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

 

Aviokompanija Etihad Airways potvdila je informaciju da napušta Srbiju. Ova kompanija, sa sedištem u Abu Dabiju, donela je odluku da ukine direktan let između Abu Dabija (AUH) i Beograda (BEG) ali i da obustavi sve komercijalne aktivnosti u našoj zemlji.

Odluka Etihad Airways-a se pravda situacijom sa pandemijom i krizom izazvanom koronavirusom Covid-19 zbog čega je ova kompanija suspendovala letove ka Beogradu još 14. oktobra. Prvobitno je bilo planirano da se ova linija ponovo uspostavi krajem decembra, ali je odluka produžena do kraja januara.

Letovi između dva grada su iznenada potpuno povučeni iz rezervacionih sistema početkom decembra, a još krajem novembra je doneta odluka o zatvaranju predstavništva kompanije u Beogradu, kada je otkazan i zakup kancelarije na beogradskom aerodromu.

Danas, 28. decembra 2020. Etihad Airways je zvanično potvrdio gašenje linije do Beograda. U pismu poslatom turističkim agencijama u našoj zemlji navedeno je da se linija otkazuje iz komercijalnih razloga i da je ta odluka „direktna posledica uticaja Covid-19 pandemije na svetsku potražnju za letovima“.

„Otkazivanje beogradske rute je sastavni deo trenutnog prilagođavanja nastaloj situaciji od strane naše aviokompanije“, stoji u obaveštenju poslatom agencijama, a u kome se još kaže da je linija do Beograda jedna od nekoliko koje će biti trajno ukinute.

Predstavništvo će nastaviti sa aktivnostima još neko vreme kako bi se svi putnici koji poseduju neiskorišćene karte za letove koji su otkazani zbrinuli na adekvatan način.

Osim ukidanja letova između Abu Dabija i Beograda, Etihad Airways prekida sve komercijalne aktivnosti u našoj zemlji. Šta to tačno znači ostaje da se vidi, s obzirom da je Etihad Airways partnerska aviokompanija Air Serbije, čiji je takođe i manjinski vlasnik sa 49 posto udela, dok Vlada Srbije poseduje 51 posto.

Etihad i Air Serbia takođe sarađuju komercijalno, a iz najnovijeg obaveštenja Etihada nije poznato kako će ta saradnja nadalje izgledati. Dve kompanije su imale kodšer sporazum, tj. obe su imale svoje oznake na letovima one druge kompanije i mogle su da ih prodaju kao svoje. Aviokompanija Air Serbia je svoju liniju ka Abu Dabiju ukinula još u zimskoj sezoni 2017/18. pod izgovorom „optimizacije prihoda“ i fokusa na linije u evropskom saobraćaju.


Najnovije vesti, 30. decembar 2020.

Air Serbia dokapitalizovana sa 100 miliona evra
Air Serbia dokapitalizovana. Smanjen vlasnički udeo Etihad Airways-a.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije