Saudijska Arabija otvara vazdušni prostor za Katar i najavljuje kraj blokade

Saudijska Arabija i Katar postigli sporazum koji otvara vrata ukidanju totalne blokade Katara od strane susednih zemalja.

Datum / Date: 05.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Doha financial center skyline at sunrise, Qatar / Qatar Airways

U Kuvajtu su pod pokroviteljstvom SAD održani razgovori suprotstavljenih strana u bliskoistočnom hladnom ratu koji traje od 2017. godine. Saudijska Arabija koja je u junu 2017. inicirala totalnu blokadu Katara, a kojoj su se pridružile i Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, sada je pristala da je okonča i na taj način otvori kopnene, pomorske i vazdušne puteve prema Kataru.

Blokada Katara značajno je uticala na jednu od tri najveće bliskoistočne aviokompanije, nacionalnog prevoznika Katara – Qatar Airways, koji je bio prinuđen da pronađe nove, duže rute do brojnih svojih destinacija širom sveta.

Vazdušni prostor Katara je u potpunosti opkoljen vazdušnim prostorom UAE, Bahreina i Saudijske Arabije, pa je ova blokada gotovo izolovala Katar od ostatka sveta. Avioni Qatar Airways-a imali su samo jedan uzan koridor sredinom Persijskog zaliva koji su morali da koriste za sve svoje letove uključujući i one ka Africi, Južnoj Evropi, Južnoj Americi i Jugoistočnoj Aziji, čime su ova putovanja postala znatno duža i skuplja.

U isto vreme obustavljene su svi direktni letovi Qatar Airways-a prema gradovima u regionu. Ovi su letovi pre blokade bili među najvažnijim u mreži linija Qatar Airways-a. Na ruti Doha – Dubai postojao je čak i vazdušni most, kako se obično naziva ruta sa izuzetno velikim brojem letova. Qatar Airways je pre blokade leteo ka Dubaiju na svakih sat vremena, a veliki broj letova je obavljan i širokotrupnim avionama sa ogromnim kapacitetom. Slično je bilo i na letovima ka Saudijskoj Arabiji, ka Džedi ili Rijadu.

Iako je sporazum o ukidanju blokade postignut on bi trebalo da bude potpisan ovih dana. Nije još uvek poznato kada bi rampa bila podignuta, tako da se letovi Qatar Airways-a još uvek odvijaju zaobilaznim putevima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije