Životinje za emocionalnu podršku više ne mogu da putuju avionom

Kontroverzno pravilo da putnici u avion mogu da unesu bilo koju registrovanu životinju za emocionalnu podršku prestaje da važi u SAD.

Datum / Date: 06.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Paun po imenu Dekster je pre nekoliko godina izazvao promenu pravne regulative u američkom avio-saobraćaju. Ova raskošna životinja nije primljena na let United-a iako je prema, tada važećim zakonima u SAD, bila registrovana kao „životinja za emocionalnu podršku“ (Emotional support animal).

Tada je pokrenuta inicijativa da se promeni pravilnik koji prospisuje DoT, američko ministarstvo saobraćaja i da se veoma precizno definiše koje to životinje smeju da se unesu u putničku kabinu, a koje ne.

Životinje za emocionalnu podršku su relativno mlada kategorija koja je nastala zloupotrebom sve većih ljudskih prava i sloboda. Prema američkim zakonima, osobe sa raznim psihičkim problemima (posttraumatski sindrom, depresija) mogu uz pomoć svog psihijatra da registruju određenu životinju koja će biti njihova uteha i emocionalna podrška. Kako zakon nije precizirao koje se životinje mogu registrovati, veoma brzo su kao emocionalna podrška psi i mačke izašli iz mode, a sve više su se prijavljivale neke neobične, pa i opasne životinje.

Putnici koji su imali psihičkih razloga da registruju emocionalnu podršku postajali su sve krativniji, pa su tako pauci, zmije, oposumi, zečevi mogli da se veoma lako (i često) vide u putničkim kabinama aviona. U 2017. je naglo porastao broj registrovanih životinja za emocionalnu podršku kojih je sada u SAD tada bilo 76 hiljada.

Nakon incidenta sa paunom, United je pokrenuo inicijativu i ubrzo je DoT doneo pojašnjenje postojećeg pravilnika, prema kojem se zabranjuje prevoz u putničkoj kabini životinja za emocionalnu podršku koje mogu predstavljati opasnost po druge putnike. Nije dozvoljeno uvođenje paunova, insekata, paukova, kopitara, životinja sa kljovama i rogovima u putničku kabinu.

Ta odluka je došla kao olakšanje za avio-prevoznike i ostale putnike, ali nije bila u potpunosti zadovoljavajuća. Problem sa životinjama za emocionalnu podršku je, na prvom mestu, u tome što one nisu niti mogu biti trenirane kao što su to, na primer, psi vodiči za slepe i slabovide osobe ili terapeutski psi. Drugi problem je zloupotreba ove mogućnosti jer mnoge ekscentrične osobe tu mogućnost vide kao idealnu priliku za sticanje dodatne pažnje u javnosti. Emocionalna podrška od strane neobičnih životinja neretko bi postala i modni detalj, a nažalost sve veći broj psihičkih poteškoća, odnosno njihovo uočavanje i tretman postali su veoma pogodni za nagli rast registrovanih životinja.

Najnovija odluka, DoT-a, koja stupa na snagu 11. januara 2021. ukida u potpunosti mogućnost prevoza životinja za emocionalnu podršku avionom. Od tog datuma, u putničku kabinu mogu da uđu samo registrovane i trenirane životinje koje su pomoć osobama sa invaliditetom. Zečevi, paunovi, paukovi, dabrovi moraće da sačekaju svoje štićenike kod kuće.

Ovu odluku DoT-a odmah je primenila aviokompanija Alaska Airlines, a za njom je to uradio i American Airlines. Očekuje se da će i sve ostale američke aviokompanije veoma brzo prihvatiti novu regulativu pošto je ova pomodna praksa postala izuzetno iritantna za putnike i posadu, a neretko je bila i okidač za svađe i rasprave tokom leta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije