Specijalni letovi za repatrijaciju naših državljana

Srpske vlasti rade na organizovanju specijalnih letova za povratak naših građana u zemlju.

Datum / Date: 20.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Na beogradskom aerodormu je i danas bilo izvesnih aktivnosti, uprkos njegovom zatvaranju za putnički saobraćaj juče u podne.

Avion Air Serbije je odleteo danas popodne za Amsterdam (AMS) gde treba da pokupi naše državljane koji su ostali zarobljeni na ovom aerodromu prilikom povratka iz Amerike. Avion će potom produžiti za Pariz (CDG) gde će takođe pokupiti naše državljane koji se nalaze na tom aerodromu.

N1 je objavio, pozivajući se na informacije dobijene u Vladi Srbije, da se radi na planu repatrijacije naših građana. Zbog brojnih zabrana letova i zatvorenih aerodroma širom Evrope, nije jednostavno organizovati ove letove.

Iako je srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia stavio sve svoje avione na raspolaganje Vladi Srbije, oni ne mogu tako jednostavno da odlete negde po naše državljane, jer je potrebno pribaviti brojne dozvole za ove specijalne letove.

Najveći avion u floti našeg nacionalnog prevoznika je danas odleteo za Kinu kako bi dovezao humanitarnu pomoć koju nam je ova država namenila Srbiji i prebacio kineske lekare koji će doći da pomognu našim lekarima u borbi protiv koronavirusa.

I druge države organizuju specijalne letove za povratak svojih državljana kući. Aviokompanije koje su obustavile sav komercijalni saobraćaj poput poljskog LOT-a ili austrijskog Austrian-a obaviće veći broj letova prema posebnom redu letenja, najavljeno je u ovim kompanijama.

Prema informacijama do kojih je Aviatica došla, desetine naših državaljana se vraća danas malobrojnim letovima stranih kompanija ka zemljama regiona. Jedna veća grupa putnika je iz Dohe danas sletela u Sarajevo, odakle će uz pratnju policije biti prebačeni u Srbiju.

Brojni putnici, turisti i studenti koji žele da se vrate kući i dalje su zarobljeni na velikom broju svetskih aerodroma, a njihov povratak će biti teško organizovati. Građani koji su se našli u inostranstvu i žele da se vrate u Srbiju mogu se za pomoć obratiti sajtu Tačka povratka, gde je potrebno da popune obrazac i ostave svoje kontakt podatke kako bi im mogla da im se pruži logistička pomoć za povratak.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije