SWISS poslao kompletnu A220 flotu na vanredan tehnički pregled

U toku je kompletna tehnička provera aviona iz flote A220 švajcarske aviokompanije SWISS nakon serije incidenata sa motorima.

Datum / Date: 16.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: SWISS

Švajcarska aviokompanija SWISS, deo Lufthansa Grupe i Star Alliance, nakratko je prizemljila kompletnu flotu aviona Airbus A220 nakon serije ozbiljnih incidenata sa motorima Pratt & Whitney.

Iz ove kompanije su nakon hitnih medijskih navoda da je kompletna A220 flota prizemljena, potvrdili da se radi samo o kratkom povlačenju aviona iz saobraćaja kako bi se obavio vanredan tehnički pregled.

Navodno prizemljenje flote je trajalo veoma kratko, tek pola dana, u utorak, 15. oktobra, a već u večernjim satima prve proverene letelice su vraćene u redovan saobraćaj.  SWISS je kasno sinoć saopštio da se prve proverene letelice vraćaju u saobraćaj u perfektnom tehničkom stanju i da očekuju da će kompletna flota biti operativna u sredu, 16. oktobra do kraja dana. Potpuna normalizacija saobraćaja se očekuje narednog dana, u četvrtak.

Okidač za donošenje odluke o vanrednom pregledu je poslednji u nizu incident sa motorima koji se dogodio na letu od Londona do Ženeve (LX359) u utorak, 15. oktobra. Avion Airbus A220, registarskih oznaka HB-JCC prinudno je sleteo u Pariz zbog problema sa jednim od motora.

SWISS je odmah reagovao i stopirao saobraćaj ovim modelom aviona kako bi se utvrdilo o kakvom se problemu radi. Otkazano je preko 100 letova tog dana, a avioni su poslati na vanredan tehnički pregled u saradnji sa proizvođačem motora Pratt & Whitney. U julu je ova kompanija takođe imala ozbiljan incident, na letu od Ženeve do Londona, kada se turbina jednog od motora iznenada raspala tokom leta, a prethodno je i avion na letu od Ciriha do Diseldorfa imao problem sa turbinom.

Francuske vazduhplovne vlasti su ovaj najnoviji incident nazvale veoma ozbiljnim i pokrenule su istragu, a obaveštene su i američke vazduhoplovne vlasti s obzirom da je proizvođač motora iz ove zemlje. SWISS je potvrdio da je u stalnom kontaktu sa svim nadležnim regulatornim telima, proizvođačem aviona Airbus i kompanijom Pratt & Whitney koja je proizvela ove motore.

SWISS je najveći svetski korisnik aviona A220. Do sada se u floti nalazi 20 većih modela A220-300 i devet manjih A220-100. Avion koji je predmet vanredne kontrole je od nedavno deo Airbus-ove porodice, a originalno ga je razvio kanadski proizvođač aviona Bombardier pod imenom C-Series. Prema sporazumu dva proizvođača aviona Airbus je preuzeo kontrolu nad kompletnim programom proizvodnje ovog aviona u fabrici Bombardier-a u Montrealu i preimenovao ga u A220.

Osim SWISS-a, avion koriste i mnoge druge aviokompanije, poput Air Baltic-a, Delta Air Lines-a i Korean Air-a. Na letovima ka Nišu i Beogradu SWISS često koristi ovaj model aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije