Tehnološki napredak hitno iskoristiti za poboljšanja putničkog iskustva

Generalni direktor IATA Aleksandar de Žunijak pozvao je avio industriju da iskoristi tehnološka dostignuća kako bi pojednostavila putovanja avionom.

Datum / Date: 15.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: IATA

Međunarodna organizacija avio saobraćaja, IATA, pozvala je vlade i sve zaposlene u sektoru avio saobraćaja da rade zajedno kako bi se što bolje iskoristile nove tehnologije sa fokusom na samog putnika i na poboljšanje njegovog iskustva.

Poziv je upućen tokom uvodnog obraćanja generalnog direktora IATA Aleksandra de Žunijaka, na drugom simpozijumu o aerodromima i putnicima (GAPS) koju ova organizacija organizuje u Varšavi.

Kako bi se poboljšalo iskustvo putnika, treba u obzir uzeti njegove želje. Najnovije globalno istraživanje IATA za 2019. godinu pokazalo je veliku usmerenost putnika ka novim tehnologijama i njihovu želju da ih što više koriste. Putnici su najveće interesovanje pokazali za mogućnost praćenja kretanja sopstvenog prtljaga u realnom vremenu, što je sasvim logično imajući u vidu da je mnogima gubitak prtljaga veliki stres.

IATA navodi da avio industrija već ima odgovore na mnoga pitanja i želje putnika, kao što su inicijativa za prmenu jedinstvene identifikacije (One ID Initiative) i RFID tehnologija za obeležavanje prtljaga. Međutim, oba tehnološka dostignuća zahtevaju veću posvećenost aviokompanija i aerodroma i bržu implementaciju.

One ID Initiative omogućava pojednostavljeno i ubrzano kretanje putnika kroz aerodrom i sve neophodne proceduralne „kapije“ koristeći samo jedan identifikacioni, biometrijski element kao što je sken lica, otisak prsta ili sken zenice.

„Biometrijska tehnologija ima mogućnost da značajno unapredi proces putovanja. Aviokompanije snažno podržavaju primenu ovakve tehnologije, ali je potrebno ubrzati proces administrativnog regulisanja ovog pitanja. Adresa za taj problem su vlade i regulatorna tela, koja moraju brže da rade da bi pravno omogućili primenu nove tehnologije.

Primena RFID tehnologije za praćenje prtljaga već pokazuje značajan napredak, smatra IATA. Kao pozitivan primer navodi se Kina, gde je ova tehnologija veoma dobro i široko prihvaćena. U Evropi, sa druge strane, tek nekoliko aviokompanija i aerodroma primenjuju RFID tehnologiju, a posebno se u svom napretku ističu Air France i aerodrom Charles de Gaulle (CDG) u Parizu.

Foto: IATA

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije