SWISS uveo avion Bombardier CSeries u komercijalnu upotrebu

Potpuno novi model aviona Bombardier CSeries ušao je danas u komercijalnu upotrebu na letu SWISS-a od Ciriha do Pariza

Datum / Date: 15.07.2016.

Autor / Author: Aviatica

Danas je istorijski dan za civilni avio saobraćaj. Novi model aviona je i zvanično počeo svoj komercijalni život. Bombardier-ov avion C-Serije (CSeries) sa oznakom CS100 počeo je da leti u redovnom saobraćaju.

Ovaj avion se nalazi u floti švajcarskog nacionalnog avio prevoznika SWISS Favicon - 16x16, člana Lufthansa Grupe i Star Alliance. Svoj prvi komercijalni let u redovnom saobraćaju obavio je danas u podne sa ciriškog aerodroma na liniji LX638 prema Parizu.

CS100 je dobio nadimak „whisperjet“ (whisper = šapat), odlikuje izuzetno tih rad, smanjena potrošnja goriva, manja emisija štetnih gasova i specifična atmosfera kabine koja doprinosi povećanom komforu. Sve zajedno utiče na ekonomičnost i dovodi do smanjenja operativnih troškova avio prevoznika. SWISS će ovim avionom zameniti svoje stare Avro RJ100 čime će značajno obnoviti i podmladiti flotu.

Povodom prvog leta priređena je svečana ceremonija ispraćanja na aerodromu kojoj je kao specijalna gošća prisustvovala bivša miss Švajcarske Dominik Rinderneht. Ona je pozdravljala putnike i delila im poklone.

MZ1A2440

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije