Transavia odlazi iz Beograda, liniju preuzima KLM

Nakon najave da će KLM ponovo uspostaviti liniju od Amsterdama do Beograda, Transavia povukla svoje letove.

Datum / Date: 26.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Bene Riobó / Wikimedia

Holandska aviokompanija Transavia obustavlja letove na liniji Amsterdam – Beograd nakon što je KLM najavio uspostavljanje letova do našeg glavnog grada.

Obe kompanije su u vlasništvu Air France – KLM grupacije, pa se zapravo desila zamena prevoznika na liniji koja i dalje ostaje „u porodici“.

Transavia je uspostavila redovnu liniju ka Beogradu od aprila 2017. sve do početka pandemije koronavirusa, kada su letovi suspendovani. U poslednje vreme su iz kompanije stizale najave ponovne uspostave letova, a prema poslednjoj su bila planirana tri leta nedeljno počev od 26. aprila.

Juče, 25. februara, KLM je najavio da će od 13. maja poleteti iz Amsterdama ka Beogradu, u početku tri puta nedeljno, a potom od 11. juna letovi bi postali svakodnevni. Istog dana je Transavia povukla Beograd iz rezervacionog sistema.

„Od letnjeg reda letenja 2021. Transavia više neće nuditi letove na liniji Amsterdam – Beograd. U pogledu aktuelne situacije izazvane korona-krizom, pokušavamo da optimalno iskoristimo našu mrežu linija. Doneli smo odluku da ukinemo ovu liniju pošto trenutno nije izgledan turistički promet između dva grada. Pažljivo pratimo kretanja na tržištu i razmatramo sve mogućnosti za otvaranje novih ruta i zamenu poostojećih destinacija novim“, izjavili su za portal Aviatica u aviokompaniji Transavia.

Transavia je u vlasništvu Air France – KLM grupe i uključuje dve podružnice – francusku i holandsku, a upravo je ova potonja održavala liniju ka Beogradu. Ovi letovi su nosili zajedničku oznaku Transavije i KLM-a i mogli su da se koriste za vezu na interkontinentalne destinacije holandske nacionalne aviokompanije.

KLM je poslednjih godina držao liniju do Beograda na žutom svetlu, pa se dolazak Transavije od starta smatrao nekom vrstom tržišne izvidnice. Letovi su se pokazali kao odličan potez, avioni su bili puni pa je posle samo nekoliko meseci rada broj letova dupliran sa tri na šest.

Holandska kraljevska aviokompanija i najstarija aviokompanija na svetu, KLM, letela je redovno ka Beogradu od šezdesetih godina prošlog veka pa do raspada Jugoslavije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije