Turkish Airlines preterao sa političkim izjavama

Turska nacionalna avio kompanija Turkish Airlines smatra da je odigrala važnu ulogu u zaustavljanju pokušaja puča u Turskoj.

Datum / Date: 26.07.2016.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Turska nacionalna avio kompanija Turkish Airlines učinila je sve kako bi dokazala svoju odanost aktuelnom predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, koji je nedavno preživeo pokušaj puča.

Kao nikada do sada u civilnom vazduhoplovstvu, sem možda u Severnoj Koreji (nemamo potvrdu), jedna komercijalna i globalna avio kompanija uzima aktivno učešće u političkim dešavanjima u ovoj meri u kojoj to radi turski prevoznik.

Odmah nakon pokušaja svrgavanja Erdoana Turkish Airlines izdaje sledeće vanredno saopštenje, kojim se pridružuje predsedniku Turske u pozivima građanima da se suprotstave puču i da izađu pred tenkove.

„Narod Turske pokazao je svoju volju za demokratijom, slobodom i održavanjem integriteta naše zemlje. Pozivamo sve građane, koji veruju u demokratiju i slobodu, da ustanu protiv ovog napada na naš Parlament i predstavnike naroda. Turkish Airlines osuđuje pokušaj vojnog puča.“

Kada je puč propao i situacija počela da se smiruje Turkish se oglasio prvim, uslovno rečeno „servisnim“, saopštenjem da se obnavljaju letovi.

„Obaveštenje cenjenim putnicima i narodu Turske: Nepokolebljivom voljom naroda, Turska je kročila u novi dan sa mnogo jačim osećanjem demokratije i slobode. Na poziv našeg predsednika, Redžepa Tajipa Erdoana, naše poslovanje na istanbulskom aerodromu Ataturk se normalizuje i nastavljamo sa letovima“.

Tu se nisu zaustavili već su nastavili da objašnjavaju javnosti razloge zašto je uvedeno vanredno stanje pa kažu: „tromesečno vandredno stanje, proglašeno od strane predsednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdoana, uvedeno je u cilju preduzimanja svih potrebnih mera predostrožnosti od strane Republike Turske. Svi državni organi vlasti su takođe potvrdili da su preduzete mere predostrožnosti u cilju zaštite zemlje od svih mogućih pretnji; održavanja demokratskih prava i nastavka svih prava i sloboda“. Avio kompanija koja leti do najvećeg broja inostranih destinacija u svetu, kako sebe predstavlja, nije pojasnila kakva su to lična prava i slobode omogućene desetinama hiljada pohapšenih samo iz razloga postojanja sumnje da su pristalice puča. Hapse se novinari, nastavnici, doktori, sudije… Optuženima za organizaciju puča preti smrtna kazna koju Turska planira da uvede uprkos oštrom protivljenju civilizovanog sveta.

Na sva ta hapšenja Turkish Airlines kao najveći poslušnik počinje da čisti i svoje redove. Otpušteno je 211 zaposlenih među kojima ima i stjurdesa i pilota. Kao razlog Turkish navodi „operativnu neophodnost, neefikasnost, loš rad“ ali i „pružanje podrške pokretu Fetulaha Gulena“.

Iako stručna javnost osuđuje ovakvo ponašanje jedne komercijalne avio kompanije, a oni sa kojima smo razgovarali kažu da je ceo performans ovog prevoznika zapravo veoma degutantan i da takvo ponašanje jednog od najvećih i najznačajnijih globalnih avio prevoznika nije dobro, u Turkishu su veoma ponosni na svoje učešće u odbrani Erdoana.

Evo šta oni tim povodom kažu: „Turska nacionalna avio kompanija Turkish Airlines, ujedinjena sa herojskim i časnim narodom Turske, odigrala je važnu ulogu u zaustavljanju pokušaja puča 15. jula 2016. godine.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije