Upoznajmo Gruziju

Da li ste znali koliko nam je blizu Gruzija, zemlja ranohrišćanskih crkava, izvanrednog vina, sjajne hrane i iskrenih prijatelja?

Datum / Date: 18.10.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Jesper Ahlin Marceta / Wikimedia

Oni stariji među nama sećaju se čuvenog gruzijskog čaja i njihovih vrhunskih šahovskih velemajstora. Mlađi su, međutim, čuli za Gruziju zahvaljujući njihovim zapaženim nastupima na Pesmi Evrovizije u poslednjih desetak godina.

Svi znamo da nam je Gruzija prijateljska zemlja i da postoji uzajamna naklonost i gotovo bratska ljubav između pravoslavnih Gruzina i Srba, pa ovu zemlju volimo i bez da je poznajemo.

Zbog svog položaja na uzburkanoj kavkaskoj raskrsnici puteva, na međi između Azije i Evrope, nekada iza Gvozdene zavese, a danas u potpunosti na Zapadnoj strani, Gruzija je uvek tik ispod radara za nas i do sada smo je retko videli kao potencijalnu turističku destinaciju.

Gruzija

(eng. Georgia, gruzijski: საქართველოSakartvelo)
Država u Aziji, u regionu Kavkaza, sa izlaskom na Crno More. Glavni grad Tbilisi. Stanovnika: oko 4 miliona, Teritorija: 69.700 km2

Sa preko osam miliona turista godišnje i stalnim rastom, Gruzija je zapravo turistička sila u usponu, prava zvezda. Autentičnom kulturom odudara od globalističkih masovnih i izvikanih destinacija i svakom putniku i gostu nudi iskrenu srdačnost i gostoljubivost i sadržaje koji oplemenjuju dušu.

U želji da prirodne, duhovne i istorijske, ali i moderne, lepote ove zemlje približi i srpskim i balkanskim turistima, turistička organizacija Gruzije od 18. do 26. oktobra organizuje informativnu turu za novinare i blogere iz Srbije.

Jedna od najstarijih zemalja na svetu koja privlači sve veći broj turista poziva goste iz Srbije i celog Balkana u posetu.

Aviatica ima tu čast da bude deo tima koji će sedam dana uživati u svim znamenitostima ove prelepe kavkaske zemlje na raskrsnici Azije i Evrope.

U narednom periodu nas možete pratiti na društvenim mrežama. Predstavićemo vam aerodrome u Tbilisiju, Kutaisiju i Mestiji, kavkaskoj varošici koja se nalazi na preko 1500 metara nadmorske visine u oblasti Svaneti.

Pratite avanture iz Gruzije

#Emotionsaregeorgia #georgiatravelmoments #georgiatravel #nationalparksofgeorgia #gruzija_u_srbiji

Naša iskustva iz Gruzije objavljivaćemo na Instagramu, Twitteru i Facebooku, kao i na sajtu geographica.rs gde ćete moći praktično uživo da pratite ovu uzbudljivu avanturu, zahvaljujući fantastičnoj organizaciji beogradske kancelariji otpravnika poslova gruzijske ambasade u Atini, koja pokriva Republiku Srbiju.

Tokom posete Gruziji imaćemo prilike da se upoznamo sa skoro svim znamenitostima ove zemlje. Na našim društvenim mrežama ćete moći da vidite zadivljujuće moderan glavni grad Tbilisi koji čuva bogatu istoriju i autentičnu arhitekturu.

Kultura, folklor i etno turizam biće u fokusu koleginice Goge Grubješić (Facebook: @goga.grubjesic), koja će svoja zapažanja objavljivati na svom Instagram profilu @superstargoga.

Kolevka vina

Foto: Shilda Winery

Na jednodnevnom izletu do istorijske regije Kahetija, na istoku zemlje, upoznaćemo se sa sedam hiljada godina dugom istorijom pravljenja vina. Da li ste znali da su Gruzini prvi na svetu počeli da prave vino? Tajnu vrhunskog kvaliteta i slavne istorije gruzijskog vina pokušaće da otkrije Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino (Instagram: @vino_fino, Facebook: vfmagazin).

Dobro vino uvek ide uz dobru hranu, a gruzijska kuhinja je među tri najpoznatije na svetu zajedno sa peruanskom i tajlandskom. Da li je tajna ove neobične kuhinje, koja bi mogla da se svrsta i u umetnost, korijander? Zapratite Maju Petrović, gastro blogerku, koja će, nadamo se, na svom blogu vitkigurman.com objaviti neke zanimljive gruzijske recepte. (Instagram: @vitkigurman, Facebook: Vitki Gurman).

Drevna hrišćanska zemlja

Foto: Roberto Strauss / Flickr / Wikimedia

Putovanje Gruzijom nastavljamo ka zapadu. Poseta Kutaisiju će nam približiti samo delić istorije hrišćanstva u ovoj zemlji koja je među prvima prihvatila novu religiju, u dalekom IV veku nove ere. Gruzini kao pravoslavni i tradicionalni narod su veoma ponosni na svoje stare crkve i religiozne običaje, a njihova lepota im je donela brojne upise na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Senke istorije na kamenim crkvama svojim će objektivom približiti svima vama Mia Medaković-Topalović, novinarka i fotografkinja, urednica magazina Refresh Your Life. U njenim predivnim fotografijama iz Gruzije moći ćete da uživate na Instagram profilima @ryl_magazine i @anima_mundi_ryl kao i na Facebook profilu Refresh Your Life.

Ponosni narod podno Kavkaza

Foto: Jaba1977 / Wikimedia

Prava avantura počinje u drugoj polovini našeg boravka u Gruziji, kada ćemo se iz Kutaisija uputiti ka regionu Svaneti, na južnim padinama Kavkaza. Ovaj region u kome živi ponosan i vredan gruzijski narod Svani pravi je izazov za svakog putnika.

Krivudavim i spektakularnim planinskim putevima sve do sela sa prepoznatljivim kućama sa visokim kamenim osmatračnicama Ušguli provozaće se džipom Lidija i Miodrag Piroški iz Vrelih guma. Kako smo saznali, Gruzini su veliki ljubitelji automobilizma, a kako izgleda voziti se tamošnjim živopisnim predelima videćete u emisiji Vrele Gume. Putešestvije džipom kroz Gruziju možete da pratite i na njihovom instagram profilu @vrelegume

Deo našeg tima biće i predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban, novinar i pasionirani putnik, entuzijasta koji se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa i promoviše sadržajna putovanja. Sigurni smo da će Gruzija kao zemlja stare civilizacije i prvog čoveka van Afrike biti inspirativna i da ćemo svi moći da uživamo u brojnim kvalitetnim sadržajima na njegovom Instagram profilu @robert_coban i čuvenom blogu Travelblog.rs.

Foto: Dudva / Wikimedia

Informativna tura na koju ova zanimljiva ekipa kreće danas, samo je jedna od aktivnosti koje se spremaju u cilju promocije Gruzije kod nas. Na proleće će biti organizovana i tura za turističke agencije koje iskažu interesovanje da Gruziju uvrste u svoju ponudu.

Već neko vreme vode se pregovori sa nekoliko aviokompanija o uspostavljanju direktnog avio-saobraćaja između Srbije i Gruzije. U Beogradu će uskoro biti otvoren i restoran gruzijske kuhinje, a kancelarija Gruzijske ambasade u Atini koja je još 2019. otvorena u Beogradu, radi na skorom otvaranju ambasade u Srbiji.

Gruzija nas zove. Prihvatimo poziv prijatelja i uživajmo svi zajedno u brojnim novim životnim iskustvima. Putovanja tome služe, zar ne.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije