Uvedena zabrana avio-saobraćaja između SAD i Evrope

Američke vlasti su donele odluku da o privremenoj zabrani letova između SAD i zemalja evropske šengenske zone na mesec dana.

Datum / Date: 12.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: American Airlines

Državna administracija SAD je nakon Trampove najave potvrdila da je ova zemlja uvela privremenu zabranu avio-saobraćaja ka zemljama šengenske zone u Evropi.

Zabrana stupa na snagu u petak, 13. marta u ponoć i trajaće mesec dana. Odluka se odnosi samo na zemlje Šengena, pojašnjeno je u Beloj kući, a to znači da će letovi iz Irske, Hrvatske, Rumunije i Bugarske, koje su članice EU ali ne i Šengena, biti mogući. Isto tako, zabrana se neće odnositi na Veliku Britaniju. Takođe, prema ovoj odluci ka SAD su mogući letovi iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Turske.

Air Serbia, koja je u međuvremenu otkazala više stotina letova zbog koronavirusa i pada tražnje, najavila je samo jedno otkazivanje leta ka Njujorku sredinom aprila. Još uvek nije poznato da li će i ova linija našeg nacionalnog avio-prevoznika pretrpeti dodatna otkazivanja.

Donald Tramp, predsednik SAD je na jučerašnjem obraćanju javnosti u Beloj kući, direktno optužio Evropu da je kriva za širenje koronavirusa Covid-19 u SAD. On je izjavio da Evropa nije reagovala dovoljno brzo i da nije zabranila letove ka Kini na vreme, pa je tako uzrokovala širenje epidemije na svom prostoru, ali je i proširila na SAD.

Severno-atlantska vazduhoplovna ruta je ubedljivo najjača ruta na svetu, zbog čega će zabrana letova na 30 dana izazvati totalni kolaps globalnog avio-saobraćaja, koji je već suočen možda i sa najvećim izazovom u novijoj istoriji. Evropske avio-kompanije počinju da reaguju na zabranu iz SAD. Austrian je na svom twitter nalogu izjavio da se trenutno razmatra ova odluka i prati razvoj situacije, te da će u kompaniji reagovati vrlo brzo u skladu sa odlukom o zabrani letova. To znači, da odluka zvanično nije stigla do avio-kompanije i da one još uvek ne mogu da otkažu letove. Ipak, takve odluke se očekuju vrlo brzo.

SAD je ključno tržište za mnoge evropske avio-kompanije. Najveću štetu će svakako pretrpeti kompanije Lufthansa Grupe (Lufthansa, SWISS, Austrian, Brussels Airlines) kao i Air France-KLM koje drže većinu ovog tržišta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije