Vanredno stanje u Srbiji i zatvaranje granica za strance

U Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa, a Vlada je donela niz specijalnih mera među kojima je i zatvaranje granica.

Datum / Date: 16.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Državni organi Republike Srbije su doneli odluku o uvođenju vanrednog stanja zbog situacije sa koronavirusom.

Vlada Republike Srbije je nakon proglašenja vanrednog stanja donela niz mera koje se tiču funkcionisanja društva i države.

Zabrana ulaska u Srbiju za strance

Od danas, 16. marta 2020. zabranjen je ulazak u Srbiju svim strancima. Svi strani državljani će biti vraćeni sa graničnih prelaza. Izuzetak su akreditovane diplomate i stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Srbiji.

Obavezna izolacija za naše građane u dolasku

Građani Republike Srbije koji se budu vraćali kući, mogu da uđu u zemlju, ali uz obaveznu samoizolaciju od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano, navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu Vlade Srbije.

Prilikom ulaska u Srbiju, našim građanima će biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odrebne je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19.

Samoizolacija podrazumeva ostajanje kod kuće uz mogućnost izlaska samo do prodavnice, apoteke, da se prošetaju kućni ljubimci ili izaci smeće. Sve ostalo neće biti dozvoljeno.

Dolazak iz kriznih područja

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Odlazak iz zemlje

Građani Srbije i strani državljani koji se trenutno nalaze u Srbiji mogu da napuste zemlju i otputuju ukoliko je to u skladu sa vanrednim merama države u koju ulaze. Mnoge zemlje Evrope su proglasile vanredne mere i vanredno stanje i uvele ograničenja i zabrane ulaska u zemlju.

Pre putovanja potrebno je raspitati se o važećim merama ne samo zemlje u koju se putuje već i tranzitne zemlje.

Građani koji nameravaju da otputuju takođe treba da imaju u vidu da će pri povratku u Srbiju biti obavezni da se samoizoluju na 14 ili 28 dana već u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije