Više letova iz Beograda ali avioni skoro prazni

Sa početkom redovnog avio-saobraćaja na beogradskom aerodromu zabeleženo sedam povratnih letova sa malim brojem putnika.

Datum / Date: 01.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Kako Aviatica saznaje, avioni koji odlaze sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla su skoro prazni ili u najboljem slučaju veoma slabo popunjeni. U isto vreme, avioni u dolasku iz evropskih gradova su gotovo puni. Razlog je što srpski državljani još uvek ne mogu da ulaze u evropske zemlje.

Od danas, 1. juna Wizz Air je poleteo iz Beograda koristeći avione u ovdašnjoj bazi, koji su sve vreme pauze izazvane pandemijom koronavirusa bili na beogradskog aerodromu. Avioni ove kompanije su poletetli danas ka: Minhenu (Memingen), Stokholmu (Skavsta), Ajndhovenu i Bazelu, a u Beograd je i sleteo i avion ove kompanije iz Londona (Luton). U narednim danima se očekuje uspostava i ostalih linija, a od 2. jula možemo da očekujemo i prvi let na novoj liniji ka Salcburgu koja je nedavno najavljena.

Air Serbia je za danas planirala povratni let do Frankfurta. Naš nacionalni avio-prevoznik obavlja avio-saobraćaj u smanjenom obimu do 15. juna, uz povećan broj letova u odnosu na prvobitni plan, kada se očekuje obnova letova ka gotovo svim destinacijama.

Drugi let ka Beogradu danas je obnovila i beloruska Belavia koja održava liniju iz Minska. Ova kompanija je obnovila saobraćaj u subotu, 30. maja.

Kada avio-kompanije planiraju da se vrate u Beograd?

Od 15. juna se očekuje dodatno povećanje broja letova i povratak i drugih avio prevoznika koji su pre prekida saobraćaja leteli do Beograda. Jedini koji će pre tog datuma poleteti ka Beogradu je SWISS, koji u petak, 5. juna ima planiran prvi let iz Ciriha. Austrian je pomerio početak saobraćaja na liniji Beč-Beograd za 24. jun, a Lufthansa će tek od 1. jula povezati Beograd sa Frankfurtom. Linija ove kompanije do Minhena je prema preliminarnom redu letenja planirana za 15. jun, ali leta još uvek nema u sistemima i nije poznato hoće li se tog datuma i realizovati.

Turkish Airlines, za sada planira početak letova ka Istanbulu od 10. juna, nakon tri pomeranja datuma.  Grčki Aegean je planirao početak letova na liniji Atina – Beograd od 15. juna. I Poljski LOT bi trebalo tog datuma da krene sa letovima između do Beograda i to na linijama iz Varšave i Budimpešte.

Air France očekuje početak saobraćaja na liniji između Pariza i Beograda od 1. jula. Početkom jula u Beograd bi trebalo da se vrate i Flydubai na liniji do Dubaija i Qatar Airways na liniji ka Dohi. Etihad Airways i Aeroflot još uvek nisu objavile kada planiraju povratak u Beograd.

Čarteri od jula?

Prema informacijama iz nekoliko turističkih agencija male su šanse da tokom juna bude čarter letova, a ako ih i bude to će se desiti u manjem broju i to tek u drugoj polovini meseca. Obnova čarter saobraćaja u značajnijem obimu se može očekivati od 1. jula

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije