Wizz Air ima jednu od najmlađih flota na svetu

Prema podacima CH Aviation, Wizz Air ima četvrtu najmlađu flotu na svetu među velikim aviokompanijama sa najmanje 100 aviona.

Datum / Date: 26.08.2019.

Autor / Author: Aviatica

Wizz Air, jedna od avio-kompanija sa najbržom stopom rasta u Evropi i vodeća niskotarifna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, ima jednu od najmlađih flota na svetu, pokazuju najnoviji podaci švajcarske agencije za prikupljanje podataka o avio-kompanijama CH-AVIATION*.

Među avio-prevoznicima sa najmanje 100 aviona, Wizz Airova flota je među onima sa najmanjom prosečnom starošću aviona koja iznosi 5,43 godine. Samo jedna avio-kompanija u Evropi i još dve na svetu imaju malo mlađu flotu. Međutim, Wizz Air je najbolje rangiran među niskotarfinim avio-prevoznicima. Wizz Air Mađarska sada ima flotu od 118 najmodernijih aviona tipa Airbus A320.

Na prvom mestu je ruski Aeroflot, čija flota je prosečno stara 4,7 godina. Drugi je kineski Hainan Airlines sa 5,06 godina, a treća je Saudia sa 5,13 godina prosečne starosti. Wizz Air je četvrti, a peti je kineski Sichuan Airlines sa prosečnom starošću aviona od 5,65 godina.

Wizz Airova mlada i moderna flota je imala ključnu ulogu u svrstavanju ove kompanije među deset najbezbednijih niskotarifnih avio-prevoznika za 2019. godinuna listi jedine rejting agencije na svetu koja se bavi sveobuhvatnom analizom bezbednosti i proizvoda aviokompanija AirlineRatings.com.Flota britanskog ogranka ove avio-kompanije, Wizz Air UK, koja trenutno broji 11 aviona, druga je najmlađa na svetu, sa prosečnom starošću aviona od samo 0,95 godina.

Sa sve više i više novih aviona koji se neprekidno pridružuju rastućoj floti Wizz Aira, ova avio-kompanija beleži i sve bolje rezultate u oblasti ekologije. Wizz Airu je ranije ove godine isporučen prvi avion tipa Airbus A321neo u bazi u Budimpešti, a još pet takvih letelica su se pridružile floti od marta. Ova avio-kompanija ima naručena još 274 najsavremenija uskotrupna aviona na svetu, uključujući 20 tipa Airbus A321XLR.

Motori nove generacije aviona tipa Airbus A321neo i ekonomičan dizajn kabine donose uštedu u gorivu od 20 odsto. Model A321neo takođe nudi velike ekološke prednosti, kao što su smanjenje buke od blizu 50 odsto u poređenju sa prethodnom generacijom aviona i 50 odsto manju emisiju azot-monoksida. Sa zabeleženih 56,5 g CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar, Wizz Air je bio avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom po putnikuu maju 2019.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije