Zbog koronavirusa počele zabrane letova ka Iranu, Italiji, Tajlandu, Južnoj Koreji

Vazduhoplovne vlasti ubrzano donose odluke o zabrani letova ka Iranu, a na udaru su i Italija, Tajland i Južna Koreja usled širenja koronavirusa.

Datum / Date: 25.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Aviosaobraćaj je uvek prvi na udaru u vremenima globalnih kriza i pogotovo kada postoji opasnost od epidemija širih razmera.

Kako se koronavirus Covid-19 neočekivano proširio daleko van granica Kine, koja je već u teškoj izolaciji, tako su i mnoge zemlje donele stroge odluke o zabrani ulaska i letova.

Sa iznenadnim širenjem virusa na severu Italije, gde je već zaraženo preko 260 osoba, a umrlo sedmoro, ova se zemlja nalazi pred totalnom izolacijom.

Nakon što je Austrija prekinula železnički saobraćaj ka Italiji, a Slovenija razmatra zatvaranje granica, počele su da stižu vesti i o zabranama u aviosaobraćaju.

Najdalje je otišao Kuvajt koji je juče uveo zabranu ulaska u zemlju svakome ko je u prethodne dve nedelje bio u nekoj od ugroženih zemalja. Tamošnji Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao je zabranu obavljanja avio saobraćaja između Kuvajta i Italije, Južne Koreje i Tajlanda, a prethodno je doneta odluka o prekidu saobraćaja sa Irakom.

Veći broj letova između Tunisa i Italije je otkazan i u medijima se takođe pominje zabrana aviosaobraćaja između dve zemlje, ali još uvek nema zvaničnih potvrda.

Bahrein je juče (24. februar) doneo hitnu odluku o privremenoj obustavi kompletnog aviosaobraćaja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Obustava je proglašena na 48 sati, a odluka će biti razmatrana u skladu sa razvojem situacije.

I Kuvajt i Bahrein su u ponedeljak, 24. februara registrovali svoje prve slučajeve zaraze koronavirusom, a virus se proširio i na Irak i Avganistan.

Iran epicentar virusa na Bliskom istoku

Koronavirus Covid-19 odneo je dvanaest života u Iranu, koji je tako postao zemlja sa najviše smrtnih slučajeva posle Kine. Mnoge zemlje su već uvele zabrane letova od/do Irana, prateći najnovija dešavanja, a Pakistan i Turska su zatvorile svoje kopnene granice prema Iranu.

Zabrana putovanja

Zemlje počinju da donose i odluke o zabranama putovanja u područja zahvaćena virusom. Srbija je juče izdala preporuku svojim građanima da „izbegavaju putovanje u Italiju“, dok su UAE izdale zabranu za svoje građane da putuju u Iran i Tajland.

Aviokompanije otkazuju letove

Lufthansa je saopštila da je zbog koronavirusa bila prinuđena da otkaže veliki broj letova. „Toliko smo letova otkazali, kao da smo prizemljili 13 velikih, širokotrupnih aviona. Toliko nam je trenutno višak u floti zbog smanjenog kapaciteta“, kažu u ovoj kompaniji.

Interesantno je da je OAG, istraživačka agencija u aviosaobraćaju, juče objavio kako se izgleda mogu videti blagi pokazatelji oporavka aviosaobraćaja nakon velikog pada kapaciteta u poslednjih šest nedelja. Ako su njihovi podaci tačni, sa najnovijim događajima od oporavka neće biti ništa. Podaci ove agencije pokazuju da je u poslednjih šest nedelja zbog epidemije koronavirusa smanjen kapacitet u aviosaobraćaju u obimu koji je gotovo identičan godišnjem kapacitetu na svim letovima između SAD i Zapadne Evrope.

Zvanični podaci

Prema zvaničnim podacima virusom je do sada zaraženo preko 80.000 osoba, a umrlo je više od 2.600. Najveći broj zaraženih je u Kini (preko 77.000). Na drugom mestu je Južna Koreja sa 893 zaražena i 8 umrlih, a Italija se probila na treće mesto sa 219 zaraženih i sedam umrlih. U Japanu je jedna osoba umrla, a zaraženo je 156. U Iranu, koji je na četvrtom mestu po broju zaraženih (61) umrlo je čak 12 osoba. U Singapur je zaraženo 90 osoba, u SAD nešto preko 50 ljudi, u Tajlandu 35 i na Tajvanu 30, ali u ovim zemljama nije bilo smrtnih slučajeva.

Između 10 i 30 zaraženih imaju Francuska, Nemačka, Velike Britanija, Kanada, Australija, Malezija, Vijetnam, od kojih je preminuo samo jedan pacijent u Francuskoj.

Na spisku zemalja u kojima je registrovana zaraza sa do 10 slučajeva se nalaze Finska, Švedska, Rusija, Indija, Nepal, Kambodža, Filipini. Najnoviji na spisku zemalja u koje je stigao Covid-19 virus su zemlje Bliskog istoka: Liban, Oman, Bahrein, Egipat, Irak, Avganistan, dok se u dve zemlje beleži nešto brže širenje zaraze – u UAE već ima 11 slučajeva, a u Kuvajtu 5.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je izdala video instrukcije kako da se zaštitite od virusa tokom putovanja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije