Airbus od Bombardier-a preuzeo CSeries i preimenovao ga u A220

Airbus je od Bombardier-a preuzeo model aviona CSeries i preimenovao ga u A220 uključivši ga u svoju porodicu aviona.

Datum / Date: 12.07.2018.

Autor / Author: Aviatica

Airbus je na ceremoniji u Tuluzu javnosti predstavio svoj najnoviji avion A220. Ovaj model je zapravo preimenovani model CSeries proizvođača Bombardier.

Dva proizvođača su započeli partnerstvo koje podrazumeva preuzimanje modela CSeries (CS100 i CS300) od strane Bombardier-a i njihovu integraciju u Airbus-ovu porodicu.

Nove oznake za ovaj popularan i veoma kvalitetan avion će biti Airbus A220-100 i A220-300 i po rečima predstavnika Airbus-a savršeno će se uklopiti u postojeću ponudu aviona za kratke i srednje duge linije.

„Ovo je istorijski trenutak za Airbus i srećni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu najnovijem članu naše porodice – avionu A220, koji sada po prvi put nosi boje Airbus-a“, rekao je Gijom Fori, predsednik komercijalnih aviona Airbus-a.

On je, na svečanosti u Tuluzu, zahvalio Bombardier-u na proizvodnji ovog izvanrednog modela aviona, koji će sada sa Airbus-om ući u sasvim novu fazu svog razvoja. Plan dva proizvođača aviona je da se seobom CSeries u Airbus omogući njegova bolja komercijalna pozicija i poboljša prodaja širom sveta.

Iz Airbus-a očekuju veliki komercijalni uspeh aviona A220. Rečeno je da su već zapažene brojne reakcije potencijalnih kupaca pa se očekuje dobra prodaja ovog modela u narednom periodu.

A220 odlikuje najsavremeniji dizajn, smanjena potrošnja goriva, tiši rad motora i velika efikasnost u upotrebi.

Airbus i Bombardier su u oktobru 2017. sklopili sporazum o partnerstvu u okviru programa CSeries, prema kome je Airbus otkupio 50,1 posto akcija ovog programa. Sektor planiranja i razvoja aviona kao i njegova osnovna proizvodnja će ostati u okviru Bombardier-ovih pogona u Kvebeku u Kanadi, ali će Airbus u svom pogonu u Mobilu u Alabami (SAD) otvoriti još jednu proizvodnu liniju, koja će prvenstveno biti namenjena snabdevanju američkog tržišta čime će biti izbegnute visoke carine koje je administracija Donalda Trampa uvela na uvoz aviona iz Kanade.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije