Aviatica on tour: Bangkok

U organizaciji nacionalne turističke organizacije Tajlanda i avio kompanije Qatar Airways grupa srpskih novinara iz redakcija među kojima je i Aviatica obilazi Bangkok, glavni grad Tajlanda.

Datum / Date: 23.11.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Na put smo krenuli redovnim letom Qatar Airwaysa iz Beograda za Dohu, a potom smo na najboljem aerodromu Bliskog istoka (Hamad International u Dohi) presedali na širokotrupni Boeing 777 koji nas je posle ukupno 14 sati putovanja doveo do aerodroma Suvarnabhumi (BKK).

Aerodrom u Bangkoku je jedan od najvećih na svetu sa oko 47 miliona putnika godišnje što je sasvim razumljivo s obzirom da ovaj aerodrom dovodi na desetine miliona stranih turista svake godine. Prema statističkim podacima Bangkok je već godinama među prva tri najposećenija grada na svetu sa oko 20 miliona turista godišnje, mada nam lokalci kažu da turista ima čak 27 miliona. Gužve u ovom gradu su ogromne, a posebno na poznatim turističkim atrakcijama poput Kraljevske palate sa statuom smaragdnog Bude.

5181dfe859e44012bda03ec9767f2254-qatar-oneworld-920

via Doha

Putnici iz Beograda do Bangkoka koji lete Qatar Airways-om presedaju na aerodromu Hamad International u Dohi, koji je najnoviji i najmoderniji veliki aerodrom na svetu, otvoren u aprilu 2014. Zbog velikog broja letova iz Dohe do Bangkoka putnici imaju mnoštvo kombinacija, a najpovoljnija podrazumeva samo dvosatnu pauzu u odlasku.

Na aerodrom Suvarnabhumi sleću mnoge svetske avio kompanije, a interesantno je da je to jedan od aerodroma sa najvećim brojem širokotrupnih aviona. Poznavaoci avio saobraćaja kažu da ne postoje kapaciteti za Bangkok koji se sa lakoćom ne mogu popuniti.

U to smo se uverili i na letu Qatar Airwaysa. Inače jedan od četiri dnevna leta koliko ova kompanija obavlja između Dohe i Bangkoka bio je pun, krcat do poslednjeg mesta u najbukvalnijem smislu te reči. Slično je i na drugim polascima na kojima čak leti Qatarova najveća ptica Airbus A380.

Zahvaljujući velikom broju letova iz Dohe, kao i neverovatno niskim cenama karata Qatar Airways privlači i veliki deo tržišta na ovoj liniji.

Prošle nedelje je završena spektakularna promocija ove kompanije za tržište Srbije u okviru koje je bilo moguće nabaviti povratnu kartu do tajlandske prestonice za samo 409 evra, u šta su uključene sve takse.

Sa našom grupom u Bangkoku je i Beograđanin Agim Maloku, poznati turistički menadžer i vrsni poznavalac ovog divnog grada.

„Prošle godine je u Tajlandu boravilo preko 6000 putnika iz Srbije. Ove godine imamo povećanje, i mesec dana pre kraja godine imamo preko 8000 srpskih turista. Postoji trend rasta poslednjih godina i to je dobro“, rekao nam je Agim dok smo napuštali užurbani aerodrom Suvarnabhumi.

Agim kao prekaljeni turistički radnik koji se seća i nekih drugih i lepših vremena, kaže da je nekada „naš Jugoslovenski aerotransport imao direktnu liniju između Beograda i Bangkoka i da je svake godine JAT u Tajland dovodio 35 hiljada jugoslovenskih turista“.

Bangkok_Suvarnabhumi-Airport-at-night-702x336

Direktne linije više nema, a naši putnici danas do ovog grada mogu da dođu osim letom Qatar Airwaysa i letovima svih drugih velikih avio kompanija koje koriste beogradski aerodrom. Sa jednim presedanjem u Beču, Cirihu, Frankfurtu, Varšavi, Moskvi, Istanbulu, Rimu ili Abu Dabiju i Dubaiju, pored već pomenutog u Dohi, putnici mogu jednostavno (a vidimo i jeftino) posetiti jednu od svakako najživopisnijih turističkih destinacija na svetu,koja osim vrhunskih znamenitosti nudi i dobar šoping i lud noćni provod. Bangkok je grad koji nikada ne spava, grad sa izuzetnom atmosferom i divnim i ljubaznim ljudima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije