Boeing menja softver na problematičnom avionu

FAA je odobrila Boeing-u unapređenje softvera za upravljanje avionom 737 MAX.

Datum / Date: 12.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Boeing je u ponedeljak, kasno uveče, potvrdio da će izvršiti unaprđenje softvera na avionu 737 MAX, piše Reuters. Potvrda je stigla samo nekoliko časova nakon što su američke vazduhoplovne vlasti (FAA – Federal Aviation Administration) odobrile „promene dizajna“ na ovom avionu do aprila.

U Boeingu nisu povezali ovu najavu sa nesrećom aviona Ethiopian Airlines-a koja se dogodila u nedelju, 10. marta. Oni su nakon prethodne nesreće Lion Air-a u Indoneziji započeli rad na poboljšanju softvera za upravljanje avionom 737 MAX. Kako je tom prilikom rečeno, „ovo poboljšanje će jedan bezbedan avion učiniti još bezbednijim“, prenosi Reuters. Poboljšanje softvera bi moglo biti instalirano u narednih nekoliko nedelja.

FAA se oglasila

FAA je ranije u toku jučerašnjeg dana izdala zvanično saopštenje u kojem potvrđuje da je avion 737 MAX bezbedan za letenje. Njihovi stručnjaci su upućeni na mesto nesreće u Etiopiji kako bi pomogli timu koji istražuje najnoviju avionsku nesreću.

Etiopske vlasti su juče saopštile da su obe crne kutije pronađene – i ona koja snima razgovore u kokpitu i ona koja beleži sve parametre leta.

Drugog dana nakon nesreće nastavlja se prizemljenje aviona 737 MAX zbog osnovane sumnje da ovaj model ima grešku koja je odgovorna za dve fatalne nesreće u samo četiri meseca u kojima je stradalo skoro 350 ljudi.

Singapur uveo totalnu zabranu

Singapur se pridružio državama koje su zabranile letove ovog aviona. Ne samo da je zabranjeno njegovo korišćenje od strane domaćih aviokompanija (Singapore Airlines i SilkAir) već se zabranjuje i njegovo sletanje i poletanje sa aerodroma u ovoj zemlji. Državama koje su stavile zabranu na letove MAX-a pridružio se i Zimbabve.

Aeromexico, koji je juče rekao da prati situaciju ali da nastavlja sa korišćenjem 737 MAX-a, danas je i zvanično rekao da suspenduje sve aviooperacije tim tipom aviona. Indijski Jet Airways je takođe prizemljio sve svoje avione ovog tipa, a Južna Koreja je naložila vanredni proveru tehničke ispravnosti aviona 737 MAX tamošnje aviokompanije Eastar Jet.

Brazilska aviokompanija GOL je saopštila da će nastaviti da koristi MAX avione, ali je ta izjava prouzrokovala dramatičan pad vrednosti akcija ove kompanije za 3,8 posto.

Dvoje američkih senatora je zatražilo od američkih vlasti da se donese odluka o prizemljenju ovog tipa aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije