Počele zabrane za MAX i u Evropi

Dok se čekaju zvanični rezultati istrage pada aviona 737 MAX u Etiopiji, države donose odluke o zabrani letova ovog modela.

Datum / Date: 12.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Vazduhoplovne vlasti Velike Britanije (CAA) su donele odluku o suspenziji operativne dozvole za ovaj tip aviona, a odluka je odmah stupila na snagu.

U trenutku donošenja odluke nekoliko aviona ovog tipa su bila na putu ka aerodromima u Velikoj Britaniji . Prema najnovijim infomacijama avioni Turkish Airlines-a nisu dobila dozvolu da uđu u vazdušni prostor Velike Britanije i oni se sada vraćaju nazad u Tursku.


Dopuna vesti

16.45 >>> Turkish Airlines prizemljio svoju flotu 737 MAX
16.30 >>> Nemačka zatvorila vazdušni prostor za avione 737 MAX


Svoj avion ka bazi u Oslu vraća i Norwegian. Avion je bio na letu ka Tel Avivu kada je u kompaniji doneta odluka da se suspenduju letovi ovog tipa aviona.

Bloomberg je upravo objavio da poseduje, još uvek neproverenu, informaciju da će Evropska agencija za bezbednost letenja (EASA), koja je svojevremeno odmah nakon američke FAA izdala operativnu dozvolu ovom tipu aviona, sada proglasiti suspenziju dozvole. Ako bi se to desilo, zabrana saobraćaja za MAX bi se proširila na celu Evropu.

Srbija po automatizmu sledi odluke EASA, pa bi u tom slučaju zabrana za MAX važila i za našu zemlju. Ovaj tip aviona sleće na beogradski aerodrom na liniji aviokompanije flydubai od Dubaija.

Ranije tokom prepodneva Austalija je zabranila letove aviona 737 MAX.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije