EASA zabranila letove MAX-a u celoj Evropi

EASA objavila naredbu kojom suspenduje plovidbenu dozvolu avionu Boeing 737 MAX. Odluku sledio i DCV za Srbiju.

Datum / Date: 12.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nakon tragične nesreće aviona tipa Boeing 737 MAX-8 Ethiopian Airlines-a na letu ET302, Agencija za bezbednost letenja Evropske unije (EASA) je preduzela neophodne mere da osigura bezbednost putnika.

Kao meru predostrožnosti, EASA objavljuje naredbu  koja se tiče plovidbene dozvole ovog modela aviona. Sve avio operacije Boeing-ovog aviona 737 MAX uključujući modele ( MAX 8 i MAX 9) se suspenduju počev od 20 časova prema centralnoevropskoj vremenskoj zoni.

Kao dodatak, EASA je izdala bezbednosnu naredbu koja se odnosi na sve komercijalne letove koje obavljaju aviokompanije iz zemalja van Evropske unije ka destinacijama u Uniji.

U svojoj praksi Direktorat civilnog vazduhoplovsta Republike Srbije, kao partner EASA-e u potpunosti poštuje standarde koje ovo telo primenjuje, posebno u pogledu bezbednosti plovidbe i operativnih dozvola koje EASA izdaje avionima i aviokompanijama. Može se, zato, očekivati da će se zabrana letova aviona 737 MAX po automatizmu odnositi i na vazdušni prostor naše zemlje. Srbija, kao članica Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja (ECAA), u potpunosti primenjuje sve vazduhoplovne odluke evropskih regulatornih tela.


Srbija zabranila 737 MAX

20.30 >>> Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je zabranio korišćenje vazduhoplova tipa Boeing model 737 MAX 8 i 737 MAX 9 za poletanje i sletanje na aerodrome u Republici Srbiji, kao i za prelete u vazdušnom prostoru Repblike Srbije. Odluka je doneta hitno imajući u vidu bezbednosnu direktivu Evropske agencije za bezbednos vazdušnog saobraćaja – EASA. U Direktoratu navode da u registar vazduhoplova Republike Srbije nije upisan pomenuti model vazduhoplova.


Jedina aviokompanija koja koristi ovaj tip aviona za letove do Srbije je flydubai iz UAE. Kako je za naš sajt potvrđeno u ovoj kompaniji na letovima ka Beogradu od sutra će biti umesto aviona 737 MAX biti angažovan avion 737NG.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije