Emirates preduzeo dodatne mere čišćenja i dezinfekcije svih aviona

U borbi protiv širenja koronavirusa, avio-kompanija Emirates dodatno čisti i dezinfikuje sve svoje avione.

Datum / Date: 10.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Emirates

Najveća globalna avio-kompanija Emirates preduzela je dodatne mere u odnosu na one koje propisuju struka i regulatorna tela, kako bi odgovorila na trenutni svetski problem sa širenjem koronavirusa Covid-19. Novim merama ova kompanija štiti zdravlje i udbonost putnika i pruža i utiče na smanjenje stresa zbog aktuelne situacije.

Napredno čišćenje i dezinfekcija

U saopštenju avio-kompanije Emirates, navodi se da je ova kompanija počela da sprovodi mere dodatnog čišćenja i dezinfekcije putničke kabine i svih površina koje putnici dodiruju. Mere su uvedene u skladu sa najnovijim otkrićima zdravstvenih stručnjaka koja pokazuju da se virus Covid-19 primarno prenosi dodirom, tvrdi se u saopštenju Emiratesa.

Prilikom čišćenja koristi se odobreno hemijsko sredstvo koje dokazano uništava viruse i mikrobe i na površinama ostavlja dugotrajni zaštitni sloj koji štiti od nove kontaminacije virusima, bakterijama i gljivicama, a pritom ne šteti okolini.

Foto: Emirates

Proces čišćenja obuhvata detaljno brisanje svih površina, od prozora, rasklopnih postolja i dodirnih ekrana koji su ugrađeni u sedišta, naslona za ruke, sedišta, ploča, ventilacijskih otvora i pregrada za prtljag u putničkim kabinama, pa sve do toaleta, kuhinje i prostora za odmor osoblja. Sve te mere su dodatne u odnosu na već standardne procedure promene navlaka na naslonima za glavu, časopisa i svih ostalih materijala za čitanje, usisavanje i drugih.

Da bi se ceo proces ovakvog čišćenja aviona obavio za samo sat vremena koliko ima između dva leta, potreban je tim od 18 osoba za Boeing 777, odnosno 36 osoba za Airbus A380. U periodu od 24 sata na taj se način prosečno očisti 248 aviona.

Ako se na nekom od letova ustanovi sumnja ili potvrda prisustvo virusa COVID-19, Emirates će preduzeti i dodatne mere dubinskog čišćenja i dezinfekcije u trajanju od 6 do 8 sati. One obuhvataju i prskanje unutrašnjosti kabine i nameštaja dezinfikacionim sredstvom i zamenu navlaka na sedištima i jastučića u zahvaćenom području, kao i zamjenu svih HEPA filtera.

HEPA filteri nalaze se u kabinama svih aviona Emiratesa i dokazano odbijaju 99,97 posto virusa, a uz to pročišćavaju vazduh od prašine, alergena i mikroba u kabini i kokpitu te tako osiguravaju sigurnije, zdravije i udobnije okruženje za putnike i članove posade.

Foto: Emirates

Protokoli nadzora i reagovanja

Sigurnost i dobrobit putnika i osoblja najveći su prioritet Emirates-a. Kompanija je još u januaru aktivirala tim za krizne situacije koji svakodnevno prati razvoj epidemije virusa Covid-19 te je u kontaktu sa svim nadležnim zdravstvenim i regulatornim telima u cilju pravovremene i odgovarajuće reakcije. Sa svim partnerima i učesnicima u avio-saobraćaju nastavlja tesnu saradnju kako bi putnicima obezbedila nastavak putovanja, stavljajući ispred svega njihovu dobrobit i udobnost.

Foto: Emirates

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije