Avioni iz ugroženih područja ne mogu više da sleću u Srbiju

Srpski Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao hitno obaveštenje o zabrani sletanja za avione iz zemalja sa žarištima koronavirusa.

Datum / Date: 10.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Od danas, 10. marta 2020. avioni iz Italije, Švajcarske, Irana, Južne Koreje i NR Kine, ne mogu više da sleću na aerodrome u Srbiji, odlučio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Direktorat je ovu odluku doneo na osnovu odluke Vlade Republike Srbije br. 05, 53-2281/2020, sa ciljem zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Srbije.

Obaveštenje je izdato u NOTAM formatu, što je vazduhoplovni termin kojim se označavaju hitne odluke bitne za operativne radnje.

Odmah po izdavanju obaveštenja, aviokompanija easyJet je otkazala let iz Ženeve za Beograd, planiran za večeras, kao i sutrašnji let iz ovog grada.

Ranije u toku popodneva, avion Ryanair-a na letu iz Bergama (pored Milana) do Niša je sleteo na niški aerodrom pre nego što je izdat NOTAM. Prema pisanju Kurira, putnici iz ovog aviona, koji su državljani Srbije su smešteni u karantin, dok su stranci vraćeni nazad, tj. odbijen im je ulazak u zemlju.

Air Serbia je otkazala veliki broj letova prema problematičnim regionima. Ova kompanija je izdala saopštenje da će postupati u skladu sa odlukom Vlade Srbije. Otvorena je posebna internet stranica na sajtu ove kompanije na kojoj se putnici mogu informisati o svim otkazanim letovima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije