IATA apeluje na vlade da popuste sa restriktivnim merama i otvore granice

Gubici u avio-saobraćaju su ogromni i postoji rizik od gašenja mnogih aviokompanija. Vlade moraju da počnu sa popuštanjem mera.

Datum / Date: 11.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Mere poput zatvaranja granica, ograničavanja putovanja i karantina nastavljaju da uništavaju turizam i avio-saobraćaj, navodi IATA u svom najnovijem apelu vladama širom sveta.

Međunarodna organizacija vazdušnog saobraćaja (IATA) poziva vlade da popuste sa restriktivnim merama. „Zaštita građana mora ostati prioritet, ali ima država koje se protiv virusa bore izolacijom i koje smatraju da je totalno zatvaranje granica način da se pobedi pandemija“, rekao je Aleksandar de Žunijak, generalni direktor IATA. On je naglasio da je potrebno više međudržavne saradnje i da se mora omogućiti da se privredni i društveni život nastave uz kontrolu širenja virusa.

Aviokompanije su u velikoj meri prizemljene već pola godine i situacija se još uvek ne popravlja. Zatvaranje granica i uvođenje karantina neće doprineti oporavku avio-industrije. Vlade mnogih zemalja donose veoma restriktivne mere, a pri tom ostaju nejasne i neprecizne u tim merama što samo dodatno unosi nesigurnost u ceo sektor turizma.

Obim avio-saobraćaja u julu 2020. je za 79,8 posto manji nego u istom mesecu prošle godine, a međunarodni saobraćaj je čak smanjen za 91,9 posto.

IATA zbog toga predlaže akcioni plan sa tri tačke, kako bi se doprinelo oslobađanju veoma važne privredne grane o kojoj se ova organizacija brine. Potrebno je univerzalno primeniti uputstva Međunarodne organizacije za bezbednost saobraćaja ICAO, tesno sarađivati sa Štabom ove organizacije kome je cilj oporavak industrije (CART). Ovaj štab je odredio smernice za vlade koje bi trebalo da im pomognu u donošenju odluka o otvaranju granica i popuštanju restriktivnih mera. Kao treća tačka naveden je razvoj testova i testiranja na Covid-19 koji bi trebalo da pomognu u procesu popuštanja mera tako što će smanjiti rizik od prenošenja i širenja virusa.

Naglašeno je i da se avio-saobraćaj suočava sa razornim finansijskim posledicama zatvaranja sveta. Gubici se mere milijardama dolara, a mnoge aviokompanije nemaju novca da izdrže ovako dug prekid rada i njihova sudbina je veoma neizvesna. IATA poziva vlade da finansijski pomogne aviokompanije kako bi se one oporavile i mogle da nastave da posluju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije