IATA: U Seulu usvojeno pet rezolucija

Na godišnjoj skupštini IATA usvojeno je pet rezolucija, Amsterdam je naredni domaćin, a Karsten Špor je novi direktor upravnog odbora.

Datum / Date: 03.06.2019.

Autor / Author: Aviatica

Na godišnjoj skupštini Međunarodnog udruženja avio saobraćaja (IATA) koja se održava od 1. do 3. juna u Seulu, usvojeno je pet rezolucija – o životnoj sredini, slotovima, obeležavanju prtljaga, jedinstvenoj identifikaciji putnika i putnicima sa posebnim potrebama.

Ujedno je izabrano i novo rukovodstvo. Karsten Špor (Carsten Spohr), generalni direktor Lufthansa Grupe je izabran za novog predsednika upravnog odbora IATA umesto Akbara Al Bakera, generalnog direktora Qatar Airways-a, kome je istekao jednogodišnji mandat. Sastav upravnog odbora je ostao isti.

Za organizaciju sledeće godišnje skupštine IATA izabran je Amsterdam, gde će domaćin biti holandska nacionalna avio kompanija KLM.

Zaštita životne sredine

Jednoglasno je usvoje rezolucija kojom se pozivaju vlade država da primene CORSIA program propisan od strane ICAO (telo ujedinjenih nacija zaduženo za vazdušni saobraćaj). To je prvi globalni program koji se bavi naplatom takse za emisiju štetnih gasova sa ciljem njenog smanjenja. Cilj IATA-e je da se emisija štetnih gasova prepolovi do 2050. godine.

Slotovi

U IATA smatraju da je potrebna harmonizacija globalnog sistema dodeljivanja slotova i rezolucijom koja je upravo usvojena u Seulu pozivaju vlade država širom sveta da primene globalne standarde u ovoj oblasti, počev od zakonske osnove, osnovnih načela, prakse, i procedura.

Obeležavanje prtljaga

IATA podržava primenu RFID identifikacije (oznake za prtljag koje emituju radio talase). U rezoluciji o prtljagu, IATA poziva na modernizaciju ove oblasti i na sve češću primenu RFID čipova kako bi se smanjilo gubljenje prtljaga.

Jedinstvena identifikacija

Potrebno je ubrzati modernizaciju aerodromskih procedura kako bi se omogućilo putnicima da se kreć kroz aerodroma na brži i udobniji način. Ako već postoje biometrijski pasoši, potpuno je bespotrebno da putnici moraju da imaju sa sobom tonu drugih dokumenata. Uz pomoć biometrijskog prepoznavanja treba razviti tehnologije kako bi se putnici ubuduće kroz aerodrome kretali bez papira.

Putnici sa posebnim potrebama

Prema procenama oko milijardu ljudi na svetu se može smatrati osobama sa posebnim potrebama. Njima je neophodno omogućiti što jednostavnije putovanje. Mora se obezbediti da oni putuju pouzdano, bezbedno i dostojanstveno. Fokus IATA se usmerava na njihovu inkluziju i od regulatornih tela se traži usvajanje neophodnih zakona kako bi se ovim ljudima olakšalo putovanje.

Godišnja skupština IATA se održava u Seulu. Njoj prisustvuje preko hiljadu delegata, visokih menadžera avio kompanija i novinara iz celog sveta zbog čega se ovaj događaj smatra najvećim vazduhoplovnim događajem u svetu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije