Novo poljsko transportno čvorište zvaće se Solidarnost

Nedaleko od Varšave, Poljska će izgraditi veliko multimodalno saobraćajno čvorište Solidarnost.

Datum / Date: 15.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: IATA

Generalni direktor poljske aviokompanije LOT Rafal Mičarski, govorio je u svom uvodnom obraćanju na IATA simpozijumu o aerodromima i putnicima (GASP) o izgradnji novog, multimodalnog saobraćajnog čvorišta nedaleko od Varšave.

Milčarski je podsetio na sve popularniji pokret protiv avio saobraćaja „Stid zbog letenja“, koji sve više uzima maha u zemljama Evrope. Ovaj pokret se zalaže za bojkot letenja kako bi se sprečilo zagađenje životne sredine i poziva putnike da biraju alternativne i ekološki neutralne saobraćajne opcije kao što je železnica.

Imajući to u vidu, ali uz naglasak na korisnost avio saobraćaja, u Poljskoj se radi na projektu novog, multimodalnog saobraćajnog čvorišta o kome je Milčarski govorio u svom uvodnom izlaganju, a kasnije na tu temu debatovao sa generalnim sekretarom poljskog ministarstva infrastrukture Mikolajom Vildom.

Novo čvorište će osim najvećeg poljskog aerodroma, koji će zameniti sadašnji aerodrom Šopen (WAW) biti i glavno železničko čvorište za celu Poljsku. Na nekih 40-tak kilometara od Varšave biće izgrađena velika železnička stanica u kojoj će se ukrštati apsolutno sve poljske pruge povezujući ne samo najveće poljske gradove već i one manje u jedinstvenoj tački. Novo čvorište omogući će putnicima iz najudaljenijih delova Poljske da za najviše dva i po sata stignu do ove stanice gde će moći dalje da presedaju na druge železničke linije ali i na brojne avio linije.

Da biste, na primer, došli iz Katovica do Varšave najbolje je da letite na veoma kratkoj domaćoj liniji. Brojne domaće linije, uprkos što su korisne, proizvode veliku i bespotrebnu emisiju štetnih gasova, pa bi njihova zamena železnicom bila od velike koristi.

Avio industrija u Poljskoj, neće trpeti mnogo ukidanjem ovih linija, jer su one, s obzirom na kratke relacije malo isplative, a oslobođeni kapaciteti se mogu bolje iskoristiti na drugim, regionalnim linijama.

U centru novog saobraćajnog čvorišta biće veliki aerodrom koji će biti buduća baza i glavno čvorište za poljsku nacionalnu aviokompaniju LOT. Aerodrom će u početku imati dve piste i kapacitet za 40 miliona putnika godišnje, a u poslednjoj fazi četiri piste i kapacitet za čak 100 miliona putnika, što će ga svrstati u rang najvećih svetskih aerodroma. Planirano otvaranje aerodroma je tokom 2027. godine.

Solidarnost, kako će se novi aerodrom i celokupno čvorište nazivati, imenovano je po velikom poljskom nacionalnom pokretu s kraja Osamdesetih, koji je označio prekretnicu iz sovjetskog komunističkog sistema u zapadni, kapitalistički. Ovaj pokret, koga je vodio Leh Valens, ima veliki značaj za poljsku modernu istoriju.

Aerodrom Solidarnost će se nalaziti na 40 kilometara zapadno od Varšave, pored mesta Stanislavov. Sa poljskom prestonicom biće povezan železničkom vezom, a do grada će se stizati za 15 minuta.

Foto: IATA

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije