Performans Let narandžastog pera inspirisan delom Zorana Modlija

Austrijsko udruženje za kulturnu diplomatiju, ACD, najavljuje performans Let narandžastog pera, u okviru globalne Incijative prevencije nasilja nad ženama.

Datum / Date: 17.11.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: ACD

Umetnički performans „Let narandžastog pera“ inspirisan delom Zorana Modlija, na virtualnoj sesiji Art4Orange „Stille Post 25/11“ deo je konferencije povodom 20. godišnjice rada Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Tematski fokus konferencije stavljen je na dijalog umetnosti, nauke i kulturne diplomatije kroz medijsku komunikaciju i na ulogu umetničke prakse i medija u polju međunarodnih odnosa i kulturne diplomatije.

Projekat okuplja studente, diplomatske predstavnike, kulturne radnike i umetnike kao i medije, a virtualna konferencija će biti održana 02. decembra 2021. sa pratećim aktivnostima na više lokacija u Beogradu i Beču, kao i na radio talasima.

Na talasima Radio Aparata, i u okviru virtualne sesije Art4Orange „Stille Post 25/11“ 25. novembra biće emitovan performans u formi kratke radio-igre, povodom  globalne incijative Žena Ujedinjenih nacija „Orange The World“, čiji cilj je podizanje svesti o nasilju nad ženama i femicidu. Performans umetnice i ambasadorke udruženja ACD (Agency for Cultural Diplomacy ) za Inicijativu narandžastog pera, Ane Sofrenović sniman je tokom leta žirokopterom.

Radioigra Tatjane Christlebauer, predsednice udruženja ACD „Let narandžastog pera“ zasnovana je na radio drami „Okeanski let“, nemačkog dramskog pisca Bertolda Brehta uključujući metodološki pristup komunikacije radarske kontrole letenja. Ideja za performans pri letu žirokopterom inspirisana je „Letećom diskotekom“, Zorana Modlija, srpskog novinara, radijskog disk-džokeja, ali i pilota, instruktora letenja, koji nas je prerano napustio u februaru 2020.

Foto: ACD

Radioigra „Let narandžastog pera“ daje praktičan primer iz istraživanja Tatjane Christelbauer u polju interkulturnih odnosa i razvoja sposobnosti asertivne komunikacije kroz primenu metoda iz umetničkih praksi, kao i modela iz komunikacijskih treninga pilota, kontrolora letenja i radio-tehnologije.

Performans Ane Sofrenović snimljen je tokom leta žirokopterom na aerodromu „13. maj“ u Zemun polju u saradnji sa pilotom Boškom Todorovićem i njegovim timom, baš kao što je i Zoran Modli neke od svojih emisija na Radiju 202 vodio iz aviona tokom leta.

„U Modlijevima video-prilozima, tekstovima i intervjuima koji su pronađeni na internetu, nailazimo na vredne stručne teorijske i metodološke podatke, inspirativne misli i iskustva“, rekla je Tatjana Christelbauer, predsednica udruženja ACD i organizatorka konferencije i performansa „pilotiranja pera“. Iz razgovora sa predstavnicima aerobatskih timova širom Evrope u okviru ekskurzija koje udruženje ACD organizuje od svog početka delovanja 2016 (ACD-Airshow tours ), kao i razgovori sa pilotima Airpower Austrija, Frecce Tricolori, Patrouille Suisse i trenerima autrijske kontrole letenje (Austro Control), mogla su da se ponesu vredna saznanja i inspiracije, koja su takođe zabeležena u reportažama učesnika ekskurzija i foto dokumentovana na stranici udruženja ACD.

„Perovođstvo“ je takođe predstavljeno i isprobano sa učesnicima u okviru radionice plesne meditacije Tatjane Christelbauer ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ povodom Evropskog dana jezika 23. septembra 2021, kao prateća aktivnost u okviru programa konferencije povodom 20 godina delovanja Austrijskog kulturnog foruma, kako bi se ekspresivna plesna umetnost iz prakse umetnica rođenih u Beču, srpkinje Smiljane Mandukić i njene učiteljice, Gertrud Bodsenwieser, predstavila u kontekstima i formama savremene umetnosti i Evropske politike održivog razvoja kroz poveznicu ciljeva SDGs (zdravlje-interkulturno obrazovanje, internacionalna partnerstva).

Za ceo program konferencije i više detalja o ovom događaju možete posetiti sajtove udruženja ACD (Agency for Cultural Diplomacy):

art4orange „Stille Post 25/11: https://www.acdvienna.org/f-m-lifearts/orange-feather-initiative/stille-post-25-11/ 

Konferencija povodom 20 godina Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu: https://www.acdvienna.org/acd-dance-arts/wienmoderndance/ko-rper-kultur-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0-tanz/ 

Foto: ACD

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije