Qatar Airways bio najveći svetski avio-prevoznik u aprilu

Prema podacima IATA, Qatar Airways je tokom aprila bila ubedljivo najveća svetska avio-kompanija prema ostvarenom saobraćaju.

Datum / Date: 12.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qatar Airways Media centar

Prema podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj IATA, Qatar Airways je trenutno najveća svetska avio-kompanija sa skoro 18 posto ukupnog svetskog prometa.

Istraživanje IATA za april je pokazalo da je Qatar Airways ostvario 17,8 posto RPK (Revenue passenger kilometer) što je pokazatelj ukupnog broja preletenih kilometara od strane platežnih putnika. U isto vreme Qatar Airways je držao 7,2 svetskog kargo tržišta sa ostvarenih 900 miliona kiliometara u ovom sektoru.

U Qatar Airways-u su posebno ponosni na podatak da su u vreme pandemije prevezlio 1,8 miliona putnika svojim kućama. Obavljeno je čak 15.000 specijalnih repatrijacionih letova u saradnji sa vladama mnogih zemalja.

„Nije iznenadjujuće zašto se sve više ljudi oslanja na nas za medjunarodna putovanja, mnogo više nego na druge aviokompanije. Dok je većina avikompanija prizemnila svoje avione i prestala da leti, mi smo nastavili da održavamo snažan red letenja ka destinacijama u našoj mreži. Leteli smo redovno do 30 destinacija a nedavno smo počeli da ponovo uspostavljamo letove sa preko 170 letova nedeljno ka više od 40 destinacija a plan je da ponovo počnemo da letimo do polovine destinacija u našoj mreži do kraja letnje sezone. Naša posvećenost je jasna, Qatar Airways je prevoznik na koga se putnici i partneri mogu u budućnosti osloniti“, saopšteno je iz ove kompanije povodom rezultata IATA.

Kako bi obezbedila da putnici mogu bezbrižno isplanirati svoje putovanje, aviokompanija je takodje produžila svoje procedure za rezervaciju i putnicima ponudila veći izbor. Aviokompanija će dozvoliti neograničen broj promene datuma, a putnici mogu da menjaju destinaciju onoliko puta koliko je potrebno, ukoliko je na udaljenosti unutar 5,000 kilometara od prvobitne destinacije. Aviokompanija neće naplaćivati nikakve razlike u ceni za putovanja završena do 31. decembra 2020, nakon čega će se primenjivati uslovi tarife. Sve karte rezervisane za putovanja do 31.decembra 2020, važiće dve godine od datuma izdavanja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije