Ženeva

Ženeva

Ženeva je tipičan švajcarski grad, sređen, bogat i dobro organizovan. Ovaj grad obiluje prelepim arhitektonskim zdanjima smeštenim na obalama Lemanskog jezera.

Objavljeno:9. 7. 2015.|20:55 » 15:31Autor: Tagovi:, , , |

Prelepa Rona donosi ovom gradu, uklještenom između divljih Alpa sa istoka i pitome Jure sa zapada, dah Mediterana, što sa dodatkom velikog plavog jezera čini da se u njemu osećate kao da ste na samom moru.

Raskošne, ali sa ukusom napravljene i opremljene vile na obalama Ženevskog jezera podsećaju posetioce da se nalaze u jednom od najbogatijih i najluksuznijih gradova na svetu.

CERN

 CERN

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja – CERN je jedan od najznačajanijih naučno-istraživačkih centara sveta. U CERN-u se nalazi veliki hadronski sudarač čestica u kome se detektuju elementarne čestice. Posete izložbama i obilazak centra su besplatni.

Adresa: Meyrin Road, 1217, Meyrin, Švajcarska
Posetite sajt Favicon - 16x16

Ovde žive desetine hiljada stranaca, koji su zaposleni u mnogim međunarodnim organizacijama od kojih su dve najpoznatije Crveni krst i Ujedinjene nacije. Ženeva je jedan od tri grada na svetu u kojima su smeštene agencije Ujedinjenih nacija osim Njujorka u kome je sedište ove organizacije.

U ovom gradu je osnovan Crveni krst i u njemu je sada i sedište ove međunarodne organizacije, a ovde se nalazi i najpoznatiji svetski naučni centar – CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja).

Simbol Ženeve je vodoskok „Jet d’Eau“, koji se nalazi na jezeru nedaleko od mesta gde Rona izvire iz njega. Ovaj vodoskok se vidi iz celog grada pošto brzinom od 200km/h izbaci 500l vode u sekundi do visine od 140m.

Centarnom grada dominira i katedrala Svetog Petra koja se nalazi na brdu u starom delu grada sa uskim, strmim i kamenom popločanim ulicama. Sa ove katedrale se pruža fantastičan pogled na grad.

Jedna od najvažnijih znamenitosti Ženeve je čuveni Zid reformacije, koji se nalazi u parku u starom delu grada. Ovaj zid-fontana predstavlja spomenik crkvenim reformatorima predvođenim Žanom Kalvinom i nalazi se preko puta Univerziteta koji je Kalvin i osnovao daleke 1559. godine. Reformacija je u tradiciji Ženeve i iako je tamošnje društvo sekularno i većinom ateističko ona se smatra najvažnijom istorijskom tekovinom zahvaljujući kojoj se grad razvijao nezavisno i slobodno od okolnih katoličkih uticaja.

Ženeva je grad sa snažnom istorijom koja obiluje velikom borbom za sopstvenu slobodu i nazavisnost, a pripajanje Švajcarskoj konferederaciji sačuvalo je tu slobodu i dalo joj novu pokretačku snagu. Grad, koji su vekovima gradile izbeglice iz ratovima uništavane Evrope, iskoristio je sve najbolje od onoga što mu je dolazilo. Među tim izbeglicama su bili mnogi naučnici i umetnici, bogati trgovci.

Posledice takvog razvoja se vide i danas. Ženeva je značajan bankarski centar, a u njoj se nalaze mnogi svetski poznati proizvođači satova po čemu je grad zapravo i napoznatiji (Phillip Patek, Rolex, Piaget, Baume&Mercier, Frederique Constant, Vasheron Constantin i mnogi drugi).

Luksuz se vidi na svakom koraku. Ulicama prolaze najskuplji i najnoviji automobili i uopšte nije slučajno što se najpoznatiji svetski sajam automobila održava baš ovde, svake godine na proleće. Ovaj sajam je jedan od najstarijih na svetu i održava se od 1905. godine.

Ženeva poseduje mnoge zanimljive muzeje, a vredni posete su Prirodnjački muzej (Natural History Museum), Muzej Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Muzej savremene umetnosti (MAMCO), Muzej Patek Philippe. Turisti u Ženevi mogu posetiti i zgradu Ujedinjenih nacija kao i naučni centar CERN, koji s vremena na vreme organizuje i ture obilaska Hadronskog sudarača čestica, ogromnog kružnog tunela koji se nalazi zapadno od grada sa francuske strane granice.

Ženeva je grad, koji svakako treba posetiti. To je odlična city break destinacija što je prepoznato i svetu. World Travel Award je proglasio Ženevu za vodeću city break destinaciju u Evropi.