Ženeva – kapija koja spaja Alpe sa Mediteranom

Ženeva je tipičan švajcarski grad, sređen, bogat i dobro organizovan. Grad prelepe arhitekture i burne istorije nalazi se na mestu gde se dodiruju mediteranska i alpska klima.

Datum / Date: 09.07.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Ork.ch

Prelepa Rona donosi ovom gradu, uklještenom između divljih Alpa sa istoka i pitome Jure sa zapada, topli dašak Mediterana, što sa dodatkom velikog plavog jezera čini da se u njemu osećate kao da ste na  moru.

Raskošne, ali sa ukusom napravljene i opremljene vile na obalama Lemanskog jezera, koje mi zovemo Ženevskim jezerom, podsećaju posetioce da se nalaze u jednom od najbogatijih i najluksuznijih gradova na svetu.

CERN

CERN

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja – CERN je jedan od najznačajanijih naučno-istraživačkih centara sveta. U CERN-u se nalazi veliki hadronski sudarač čestica u kome se detektuju elementarne čestice. Posete izložbama i obilazak centra su besplatni.
Adresa: Meyrin Road, 1217, Meyrin, Švajcarska
Posetite sajt Favicon - 16x16

Ovde žive desetine hiljada stranaca, koji su zaposleni u brojnim međunarodnim organizacijama od kojih su dve najpoznatije – Crveni krst i Ujedinjene nacije. Ženeva je jedan od tri grada na svetu u kojima su smeštene agencije Ujedinjenih nacija van Njujorka u kome je sedište ove organizacije.

U ovom gradu je osnovan Crveni krst i u njemu je sada i sedište ove međunarodne organizacije, a ovde se nalazi i najpoznatiji svetski naučni centar – CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja).

Simbol Ženeve je vodoskok Jet d’Eau, koji se nalazi na jezeru nedaleko od mesta gde Rona izvire iz njega. Ovaj vodoskok se vidi iz celog grada pošto brzinom od 200km/h izbaci 500l vode u sekundi do visine od 140 metara.

Centrom grada dominira katedrala Svetog Petra iz XII veka, smeštena na brdu u najstarijem delu grada sa uskim, strmim ulicama popločanim kamenom. Sa katedrale se pruža prelep pogled na grad.

Jedna od najvažnijih znamenitosti Ženeve je čuveni Zid reformacije, koji se nalazi u parku u starom delu grada. Ovaj zid-fontana predstavlja spomenik crkvenim reformatorima predvođenim Žanom Kalvinom i nalazi se preko puta Univerziteta koji je Kalvin i osnovao daleke 1559. godine.

Foto: D. Nikolić

Reformacija je u tradiciji Ženeve i iako je tamošnje društvo sekularno i većinom ateističko ona se smatra najvažnijom istorijskom tekovinom zahvaljujući kojoj se grad razvijao nezavisno i slobodno od okolnih katoličkih uticaja.

Rue de Mont-Blanc, 18
Posetite sajt

Ženeva je grad sa impresivnom istorijom u kojoj su često vođene velike borbe za slobodu i nazavisnost, a pripajanje Švajcarskoj konferederaciji sačuvalo je tu slobodu i dalo joj novu pokretačku snagu.

Grad, koji su vekovima gradile izbeglice iz ratovima uništavane Evrope, iskoristio je sve najbolje od onih koji su u njemu nalazili utočište. Među tim izbeglicama su bili mnogi naučnici, umetnici i bogati trgovci.

Posledice takvog snažnog razvoja se vide i danas. Ženeva je značajan bankarski centar, a u njoj se nalaze mnogi svetski poznati proizvođači satova po čemu je grad zapravo i napoznatiji (Phillip Patek, Rolex, Piaget, Baume&Mercier, Frederique Constant, Vasheron Constantin i mnogi drugi).

Foto: D. Nikolić

Luksuz se vidi na svakom koraku. Ulicama prolaze najskuplji i najnoviji automobili i uopšte nije slučajno što se najpoznatiji svetski sajam automobila održava baš ovde, svake godine na proleće. Ovaj sajam je jedan od najstarijih na svetu i održava se od 1905. godine.

IATA

U Ženevi se nalazi izvršno sedište Međunarodne organizacije za vazdušni saobraćaj – IATA (International Air Transport Association. Sedište IATA je u Montrealu u Kanadi. U ženevskom sedištu se krajem svake godine održavaju Dani medija, namenjeni upoznavanju novinara koji prate avijaciju sa redovnim godišnjim izveštajima i prognozama za narednu godinu.

Turisti u Ženevi mogu posetiti i zgradu Ujedinjenih nacija kao i naučni centar CERN, koji s vremena na vreme organizuje i ture obilaska Hadronskog sudarača čestica, ogromnog kružnog tunela koji se nalazi zapadno od grada sa francuske strane granice.Ženeva poseduje mnoge zanimljive muzeje, a vredni posete su Prirodnjački muzej (Muséum d’histoire naturelle), Muzej Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Muzej savremene umetnosti (MAMCO), Muzej Patek Philippe.

Ženeva je grad, koji svakako treba posetiti. To je odlična city break destinacija što je prepoznato i svetu. World Travel Award je proglasio Ženevu za vodeću city break destinaciju u Evropi.

Foto: D. Nikolić

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije